Zdravie

Pri diagnostike obličiek pomôže lekárom nová on-line kalkulačka

"Nový nástroj pre lekárov vytvorili na základe pozitívnych skúseností s obličkovou kalkulačkou pre laickú verejnosť, ktorá je prístupná na internete."

TASR, 5. marca 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský
Nová obličková kalkulačka pre lekárov pomôže praktikom správne vyhodnotiť stav obličiek. On-line diagnostický nástroj predstavili na tlačovej konferencii pri príležitosti blížiaceho sa svetového dňa obličiek v Dialyzačnom stredisku v Trstenej nefrológovia zo spoločnosti B. Braun Avitum.

Nový nástroj pre lekárov vytvorili na základe pozitívnych skúseností s obličkovou kalkulačkou pre laickú verejnosť, ktorá je prístupná na internete. Za dva roky má už 250.000 návštev. "Príliš skorá priama návšteva nefrologického pracoviska je zbytočná a príliš neskorá nebezpečná. Náš nástroj má lekárom zjednodušiť rozhodovanie, či majú pokračovať v liečbe sami, alebo či už bude najvhodnejším riešením poslať pacienta k špecialistovi," povedala vedúca nefrologička dialyzačných centier B. Braun Avitum na Slovensku Monika Alaxinová.

Súbory testovacích otázok sú tentoraz odborného rázu a žiadajú si napríklad zadanie výsledkov laboratórneho vyšetrenia. Výsledkom kalkulačky môže byť odporúčanie odoslať pacienta k nefrológovi, ako aj odporúčanie plánu jeho ďalšieho sledovania v ambulancii vyšetrujúceho lekára, keď ide o hraničné prípady.

"Ide o sofistikovaný nástroj, ktorý praktikom a ďalším špecialistom povie, na koľko percent sú obličky pacienta ešte schopné čistiť krv od odpadových látok. Vystihnúť ten správny moment, keď pacienta treba poslať k nefrológovi, je veľmi dôležité. Zásadné ale je, aby sa ľudia, ktorí majú problémy, vôbec vybrali k svojmu praktickému lekárovi, aby to riešili. Počet pacientov, ktorí sa k nefrológovi vôbec nedostali a rovno potrebujú dialýzu, je stále veľmi vysoký. Nemôžeme potom efektívne zabrániť nezvratným škodám," dodala Alaxinová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Čo by ženy mali vedieť o zdraví srdca
Obrna existovala už v staroveku: Podarí sa nám jej niekedy zbaviť?
Častá bolesť nôh, bledosť a únava u detí môžu predpovedať leukémiu
Psychiatrička: Za samovraždami stoja najčastejšie vzťahové problémy

Komentáre