Zdravie

Deväť nezvyčajných efektov, ktoré môžeme zažiť pri užívaní liekov

"Najväčšia britská sieť lekární urobila prieskum medzi užívateľmi liekov a zostavila zoznam nezvyčajných reakcií tela či mysle na predpísané lieky."

Webmagazin.sk/Iva, 15. septembra 2017 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Asi neexistuje na svete človek, ktorý by sa skôr či neskôr vo svojom živote nedostal do kontaktu s liekmi – ak nerátame domorodé kmene. Ale ruku na srdce – ako často si v príbalových letákoch dôkladne čítate informácie o vedľajších účinkoch? Niekedy sa tam môžu objaviť prekvapujúce fakty o tom, čo užívanie lieku môže spôsobiť. Skúsený farmaceut by vás na to mal upozorniť, ale nebýva to pravidlom.

Sú však aj symptómy, ktoré by ste v letáku – ani v lekárnikových vedomostiach - nenašli. Môžu byť veľmi zriedkavé – ale existujú. Najväčšia britská sieť lekární urobila prieskum medzi užívateľmi liekov a zostavila zoznam nezvyčajných reakcií tela či mysle na predpísané lieky. Pozrite sa teda, čo pozoruhodné vám medikamenty, okrem liečivých účinkov, môžu pripraviť...

1. Modrý alebo čierny moč


Môžu ho spozorovať pacienti pri niektorých liekoch na liečbu hypertenzie a opuchnutých členkov. Teda konkrétne modrý – priam svietivo modrý moč. Čierna farba môže byť zase sprievodným symptómom užívania jedného druhu antibiotík.

2. Červené slzy


V praxi ste sa s nimi možno stretli len na fotografiách so slziacou Pannou Máriou, ale neľakajte sa, ak sa objavia aj u vás, obyčajného smrteľníka. Je to občasný vedľajší efekt antibiotík na viaceré bakteriálne infekcie. Okrem sĺz môžete vyprodukovať aj ďalšie červené, prípadne oranžové tekutiny, ako moč či pot . Je to síce neškodné, ale môže to zafarbiť šošovky alebo uteráky.

3. Mimoriadne živé sny a halucinácie


Odvykanie od fajčenia sa niekedy nezaobíde bez pomocných prostriedkov – jedna takáto medicína však môže spôsobiť veľmi čudné a živé sny. Halucinácie sa zase vyskytujú pri lieku na liečbu vredov, človek môže vidieť veci, ktoré nejestvujú.

4. Šedá pokožka


Ľudská koža môže mať najrôznejšie odtiene, ale šedý nádych by asi vystrašil každého. Jeden z liekov na vyrovnávanie srdcového rytmu sa vie s našou pleťou takto pohrať, ale keďže ide o dôležitý prostriedok, netreba ho vysádzať, skôr používať dobrý ochranný krém proti slnku a upovedomiť lekára, ak si začnete pripadať nezvyčajne popolaví.

5. „Vybielená“ pamäť


Neľakajte sa, nejde o úplnú stratu spomienok. Jeden medikament na spanie síce pomôže upadnúť rýchlo do ríše snov, zároveň sa však postará, aby ste si ráno nič nepamätali. Našťastie, týka sa to iba predchádzajúcej noci. Ak by ste teda v noci podnikli čokoľvek okrem spania, a nemali o tom potuchy, viete, čo je na príčine.

6. Mužská laktácia


Znie to ako žart, ale je to tak. Pre pánov túžiacich po hustej hrive má jeden z preparátov proti plešiveniu skutočne nečakaný bonus: zväčšené prsné žľazy - a dokonca pár kvapiek mlieka.

7. Farebný svet


A zasa trochu farby do tohto nudného sveta... To si opäť môže povedať mužské pokolenie. Kto sa v intímnych chvíľach rozhodne spoľahnúť sa na lieky na zlepšenie a udržanie erekcie, nech nie je zaskočený, ak svet náhle zmení farbu... Iste, môže to byť následok úžasného zážitku s partnerkou – alebo celkom prozaicky lieku, ktorý môže dočasne privodiť zelenú alebo modrú atmosféru.

8. Priapizmus


Pre pánov do tretice – a zase nič príjemné... Pri niektorých antidepresívach alebo liečivách na Parkinsonovu chorobu môžu muži na vlastnom tele pocítiť, čo to je priapizmus, teda erekcia trvajúca aj viac ako štyri hodiny. Netešte sa ale predčasne – nie je to nič príjemné. Ide síce o veľmi raritné prípady, ale ak sa už pritrafí, treba zamieriť rovno na pohotovosť. Je to bolestivé a patrí to do rúk lekára.

9. Gamblerské nutkanie


Veľmi bizarný účinok sa objavil aj pri lieku určenom pre ľudí s tzv. restless leg syndrome – syndróm nepokojných nôh. Je to liek tak trochu „z dažďa pod odkvap“: na jednej strane pacientov zbavuje nutkania neustále, najmä pri zaspávaní, hýbať nohami, na strane druhej prichádza nové nutkanie – stávky, kasíno alebo iná forma gamblerstva.

ODPORÚČAME AJ:
Rodičia podceňujú ústne zdravie svojich detí, zubárov obchádzajú
Deti môžu v školách potrápiť vši, zničí ich dezinfekčný šampón
Tupozrakosť u detí možno liečiť aj rôznymi cvičeniami

Komentáre