Zdravie

Desať minút relaxu v práci dokáže znížiť stres a napätie

"Koncept nabíjačky pre ľudí, Charge Room, ktorý vznikol na Slovensku, aby pomohol vyťaženým pracovníkom zbaviť sa stresu, priniesol prvé výsledky. "

TASR, 3. augusta 2017 12:00
Ilustračné foto Foto: Pixabay
Slovákom stačí desať minút správneho relaxu na to, aby pocítili výrazné zníženie stresu a napätia. Pre TASR to uviedla psychologička Petra Soláriková v rámci hodnotenia projektu, do ktorého sa v apríli v bratislavskom biznis centre Westend Gate zapojili desiatky zamestnancov.

"Koncept nabíjačky pre ľudí, Charge Room, ktorý vznikol na Slovensku, aby pomohol vyťaženým pracovníkom zbaviť sa stresu, priniesol prvé výsledky. Viaceré slovenské firmy poznajú výhody krátkeho oddychu na pracovisku. Preto vytvorili pre svojich zamestnancov relaxačné miestnosti, v ktorých sa môžu pozhovárať s kolegami, zahrať si stolný futbal alebo si pár minút zdriemnuť," povedala Soláriková.

Výskum sa realizoval v interiéri Charge Room, ktorý je kombináciou jednoduchých a efektívnych podnetov pomáhajúcich zamestnancom vydržať vo vysokom pracovnom nasadení a cítiť sa dobre. "Výsledky hovoria o tom, že účastníci výskumu vo veku od 20 do 61 rokov, ktorí si mali možnosť nabíjačku pre ľudí vyskúšať, odchádzali po desaťminútovom relaxe zbavení stresu. Zatiaľ čo po príchode bola priemerná hodnota stresu účastníkov takmer dvadsať bodov, po absolvovaní Charge Room klesla na trinásť bodov," vysvetlila Soláriková.

Priaznivý efekt sa neprejavil len na psychike respondentov. "Pozitívne na tento zážitok reagovalo aj ich telo, keďže podľa merania účastníkom klesol aj pulz. Mali dobrú náladu, znížila sa im úzkosť a napätie a taktiež klesla v priemere aj frekvencia srdca," dodala Soláriková.

ODPORÚČAME AJ:
Potraviny treba počas tepla rozumne skladovať, rýchlejšie sa pokazia
Môžu 4-mesačné bábätká stáť na vlastných nohách? Pozrite
Dieťa môžete pred alergiami chrániť ešte počas tehotenstva
Viete, ako zorganizovať dieťaťu prázdniny? Psychologička vám poradí

Komentáre