Zdravie

Cukrovky na Slovensku pribúda, no dá sa jej vyhnúť. Povieme vám ako

"Rizikovými faktormi sú napríklad obezita, vysoký krvný tlak, rôzne ochorenia srdca, vek nad 60 rokov či alkoholizmus."

Monika Radošovská, 22. decembra 2017 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

Nezdravá strava, stres, nedostatok spánku či pohybu – práve zlý životný štýl je dôvodom, prečo počet cukrovkárov druhého typu na Slovensku narastá. Tejto chorobe sa však dá predchádzať.

Kto by mal spozornieť


Rizikovými faktormi sú napríklad obezita, vysoký krvný tlak, rôzne ochorenia srdca, vek nad 60 rokov či alkoholizmus. Cukrovka častejšie postihuje ľudí so sedavým alebo pracovne náročným spôsobom života. Keďže ide o dedičné ochorenie, ľudia, ktorí ho majú v rodine, by kontroly u lekára určite nemali zanedbávať. Vedie k vážnym zdravotným komplikáciám až k smrti a zároveň môže postihnúť prakticky kohokoľvek. Diabetes prvého typu nemá doteraz jednoznačne zistené príčiny, a preto nie je jasné, ako sa mu vyhnúť, avšak cukrovke druhého typu sa dá predchádzať.
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pohyb náš každodenný


Ak chcete byť zdravý, bez pohybu to nepôjde. Pri cukrovke to platí dvojnásobne. Netreba pritom robiť veľa - stačí občas vymeniť MHD za chôdzu, výťah za schody či auto za bicykel. Veľkým prínosom pre vaše zdravie bude už polhodina pohybu denne. Pohyb zvyšuje energetický výdaj, preto sa pri fyzickej aktivite zvyšuje spotreba glukózy a tukov.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdravý jedálniček - bojovník proti cukrovke


Jedzte denne zeleninu a menej sladké druhy ovocia. Pridajte medzi svoje každodenné jedlá tie, ktoré obsahujú vlákninu – biele pečivo vymeňte za celozrnné či lúpanú ryžu za nelúpanú. K zdraviu vám pomôžu aj rastlinné bielkoviny, ktoré nájdete napríklad v strukovinách. Zároveň by ste si mali vyberať jedlá s nízkym obsahom soli. Príjem soli znížte na maximálne 5 gramov denne. Priemerný Slovák jej prijíma až štvornásobok. Rovnako sa snažte prispôsobiť prísun kalórií svojej hmotnosti a fyzickej aktivite. Dajte prednosť kvalite potravín pred ich množstvom. Vyhýbať by ste sa mali, prirodzene, sladkostiam a mastným pokrmom. Výnimkou nie sú ani alkoholické nápoje a fajčenie, ktoré tiež zvyšujú riziko vzniku diabetu.

Stres a nedostatok spánku sú nepriateľmi zdravia


Pri dlhodobom strese, či už emocionálnom, alebo fyzickom, stúpajú hladiny kortizolu, ktoré vedú k zvýšenej hladine glukózy v krvi. Preto je veľmi potrebné naučiť sa relaxovať. Je ťažké nepodľahnúť stresu, avšak nie je to nemožné - dá sa s ním naučiť bojovať a pracovať. Každý si musí nájsť vlastnú aktivitu, vďaka ktorej sa upokojí. Môže to byť napríklad joga, prechádzka v prírode, masáž alebo šport. Rovnako sa snažte dopriať si primerané množstvo spánku, asi osem hodín denne.

Komentáre