Zdravie

Česi sú podľa novej štúdie najnezdravším národom sveta

"Podľa údajov Clinic Compare žije nezdravo celá východná Európa. V prvej desiatke je aj Slovensko. "

TASR, 30. septembra 2017 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Česi sú jedným z najnezdravších národov sveta, čo sa týka obezity a konzumácie alkoholu i tabaku. Vyplýva to zo štúdie britskej spoločnosti Clinic Compare, ktorú citoval spravodajský server Novinky.cz. Autorom predmetnej štúdie vyšli ako najzdravší národ Afganci.

Rebríček je zostavený na základe porovnania údajov z rôznych zdrojov vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) či americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Clinic Compare tvrdí, že v priemere každý Čech ročne vypije 13,7 litra čistého alkoholu, čo predstavuje 550 pohárikov. Česi zároveň patria medzi najnáruživejších fajčiarov, a to napriek tomu, že v Česku platia jedny z najprísnejších protifajčiarskych zákonov v celej Európskej únii, dodáva britská spoločnosť.

Nezdravo podľa nej žije celá východná Európa. Medzi desiatkou najhorších je totiž osem krajín z tohto regiónu, pričom jedinou mimoeurópskou krajinou, ktorá im v tejto nelichotivej bilancii konkuruje, sú Spojené štáty - "bezpečnú nadváhu" tam má 35 percent dospelých. Inak je ale oblasťou, kde obyvatelia trpia nadváhou najviac, Oceánia. Najhoršie sú na tom Tonga, Kiribati, Tuvalu a Fidži.

Naopak najzdravšou krajnou je podľa Clinic Compare paradoxne vojnou sužovaný Afganistan, kde je druhý najnižší výskyt obezity na svete, alkohol sa tam takmer nepije a na jedného obyvateľa tam ročne pripadá "iba" 83 cigariet.

Najnezdravšie krajiny podľa Clinic Compare:

1. Česko
2. Rusko
3. Slovinsko
4. Bielorusko
5. Slovensko
6. Maďarsko
7. Chorvátsko
8. Poľsko
9. Luxembursko
10. Litva a USA

Najzdravšie krajiny podľa Clinic Compare:

1. Afganistan
2. Guinea
3. Niger
4. Nepál
5. Konžská demokratická republika
6. Eritrea
7. Malawi
8. Somálsko
9. Mozambik
10. Etiópia

ODPORÚČAME TIEŽ:
Deväť nezvyčajných efektov, ktoré môžeme zažiť pri užívaní liekov
Neliečená depresia môže končiť samovraždou
Správne sedenie školákov má význam pre chrbticu aj písanie
Hygiena, očkovanie, otužovanie. Aby škôlkar neprišiel domov chorý

Komentáre