Zdravie

Chcete si zlepšiť pamäť? Dajte si čokoládu

"Žiadne ginko. Kakaové bôby sú to pravé, čo dokáže posilniť silu vašej mysle."

Zuzana Lobotková, 5. júla 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Ľudia, ktorí si chcú zlepšiť pamäť majú šťastie. Pomoc prichádza v chutnej podobe. Najnovšia štúdia podporuje ideu, že sladké pochúťky posilňujú pamäť a pomáhajú udržať zdravý mozog. Vedci tiež tvrdia, že chemikálie v čokoláde zvané flavanoly dokážu bojovať s následkami spánkovej deprivácie a teda pomáhajú ľuďom s nespavosťou.

Sladký potenciál


Flavanoly sú prírodné látky, ktoré podporujú funkcie mozgu. Okrem toho v sebe nesú ochranné účinky a dajú sa nájsť vo veľkom množstve práve v kakaových bôboch. Štúdia z Univerzity v L'Aquila v Taliansku odhalila, že pozornosť, rýchlosť spracovania, pamäť a plynulá reč u starších sa dajú zlepšiť tou správnou dennou dávkou flavanolu.

Môže sa teda čokoláda jedného dňa stať liekom pre ľudí, ktorí sú na úpadok funkcií mozgu náchylní? “Tieto výsledky naznačujú, že v kakaových flavanoloch je potenciál na ochranu kognitívnych funkcií, či dokonca na ich zlepšenie,” uviedla vedúca autorka štúdie Valentina Socciová.

“Tmavá čokoláda je bohatý zdroj flavanolov, takže by sme si mali dať kúsok každý deň,” dodala Socciová. Okrem očividných zdravotných benefitov však vedci varujú, že sú tu aj potenciálne vedľajšie účinky jedenia kakaa a čokolády. Ide o kalorické hodnoty čokolády, niektoré chemické látky v kakaových rastlinách, ako je kofeín a teobromín a látky, ktoré sa pridávajú do čokolády, napríklad mlieko a cukor.

Nevýhodou čokoládovej "liečby" sú chemické látky aj vysoká kalorická hodnota. Foto: TASR/AP Photo


Každý deň kúsok


V štúdii zameranej na účinky čokolády tím vedcov skúmal, čo sa stane s vaším mozgom pár hodín po tom, ako zjete kakaové flavanoly. Pozreli sa tiež na to, čo sa stane, ak zmeníte svoj jedálniček na stravu bohatú na čokoládu.

Mnoho štúdií už poukázalo na to, že flavanoly majú pozitívny dopad na mozgové funkcie. Účastníci štúdií ukázali okrem iného zlepšenie v pamäťových testoch a rýchlejšie schopnosti spracovania vizuálnych vnemov, a to práve po konzumácii kakaových flavanolov. Pre ženy to znamenalo aj zmiernenie únavy po prebdenej noci. Vedci tvrdia, že tieto výsledky sú sľubné aj pre ľudí, ktorí trpia kvôli smenám v práci chronickou spánkovou depriváciou.

Účinky jedenia kakaových flavanolov sú dlhotrvajúce - od piatich dní do troch mesiacov. Zatiaľ sa skúmali hlavne na starších ľuďoch. Seniorom pomáha každodenný prísun kvalitnej čokolády. Faktory, ako je pozornosť, rýchlosť spracovania podnetov v mozgu, funkčná pamäť a plynulosť reči, sa výrazne zlepšili. Tieto účinky však boli najviac pozorovateľné u starších ľudí so začínajúcim úpadkom pamäti alebo inými miernymi mozgovými zhoršeniami.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Môže mesiac nášho narodenia predpovedať naše zdravie?
Štyri veci, ktoré spraviť po popŕhlení medúzou
Fakty, ktoré ste nevedeli o ochrane pred slnkom
Cukrov sa báť netreba. Treba ich však prijímať v rozumnej miere

Komentáre