Zdravie

Čo sa deje s vaším telom, keď ovulujete?

"Výraznejšia chuť na sex nie je jediným indikátorom toho, že je vhodný čas na počatie dieťaťa."

Zuzana Lobotková, 14. júna 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Pokiaľ ide o náš cyklus, menštruácia a všetky s tým súvisiace veci (kŕče, nafukovanie, chuť na čokoládu), si kradnú všetku pozornosť. Ale nezabúdajme na inú časť mesiaca, ktorá prichádza so špecifickými telesnými príznakmi: ovulácia. Je to bod v strede vášho cyklu, kedy vysoké hladiny estrogénu a progesterónu podporujú uvoľnenie vajíčka a jeho cestu nadol vajcovodom, kde čaká na oplodnenie spermiou.

Cesta, ktorú vajíčko podstupuje je pre telo významný krok, no to nie je všetko. Aby ste sa pripravili na tehotenstvo, tieto hormóny spúšťajú aj rad fyzických a psychických zmien, pričom mnohé z nich sú tak jemné, že si ich možno ani nevšímate. Možno vás niektoré z nich aj udivia.

Spíte viac… alebo menej


Vecí, ktoré dokážu rozhodiť váš spánkový režim, je veľa. Ale, keď sa to stane uprostred vášho cyklu, môže za tým byť práve ovulácia. Vedci analyzovali mesačné spánkové denníky od ženských dobrovoľníčok. Tie, ktoré svojich partnerov ohodnotili ako atraktívnejších, spali menej, keď boli v najplodnejšom bode cyklu. Naopak, tie, ktoré hodnotili svojich partnerov ako menej atraktívnych, spali viac.

Čo s tým má spoločné atraktivita vášho partnera? Je možné, že počas vášho najplodnejšieho obdobia odpočívate menej, lebo sa snažíte ostať bdelé a viac sa milovať (a potenciálne počať dieťa) s partnerom, ktorého pokladáte za príťažlivého. Ak však nie ste až tak zamilované do svojho partnera, nemusíte nevyhnutne myslieť na deti a radšej si doprajete viac spánku.

Slnečná nálada


Spievajú vonku vtáky? Ak vás postihne slnečná veselá nálada uprostred vášho cyklu, je to normálne. Vedci v Španielsku sa pozreli na dve skupiny žien: jedna užívala hormonálnu antikoncepciu a druhá nie a teda pravidelne ovulovala. Keď tieto dve skupiny porovnali, zistili, že ženy s pravidelným cyklom zažívali viac pozitívnych emócií počas ovulácie ako ženy s antikoncepciou ovplyvneným cyklom.

“Špeciálne ženy, ktoré ovulujú, samé hlásia viac nadšenia, pozornosti, bdelosti a vyššie úrovne aktivity počas dní, kedy by mohli zaujať a osloviť potenciálneho partnera vhodného na splodenie potomka,” uviedli autori tejto štúdie zverejnenej v Health. Pokračovali poznámkou, že to môže spôsobovať fakt, že limbický systém v mozgu súvisí s riadením ovulácie aj emócií.

Flirtujete, ale nie s každým


Aj keď neplánujete v blízkej dobe materstvo, vaše telo sa vás môže snažiť dotlačiť k špecifickému partnerovi, ktorý by odovzdal svoje gény vášmu teoretickému potomstvu. Výskumy dokázali, že ženy, ktoré ovulujú, viac flirtujú s mužmi, ktorí vykazujú znaky “genetickej spôsobilosti”, ako je atraktívnosť a maskulinita.

Vaše prsia sú citlivejšie


Mnoho žien hlási, že ich bradavky sú extrémne citlivé, keď sú pred menštruáciou alebo aktuálne menštruujú. Ale deje sa to aj počas ovulácie a existujú dva možné dôvody. Prvý je, že citlivosť môže pochádzať z faktu, že počas ovulácie je vaša sexuálna túžba vyššia a ako dôsledok toho môžete naozaj mať viac sexu. A viac kontaktu a pozornosti môže priniesť zvýšenú citlivosť.

Môže to však spôsobiť aj hormonálny pretlak okolo ovulácie, ktorý stimuluje žľazy vo vašich prsníkoch. Nemusíte sa báť, neznamená to nič zlé, no možno budete na šport musieť nosiť podprsenku s čo najvýraznejšou podporou, aby ste z fitka neodchádzali ubolené.

ODPORÚČAME AJ:
Počas teplých dní je prevenciou zubného kazu aj pitný režim
Problémy so spánkom a zlé sny: Môžu signalizovať Parkinsona?
Počuli ste už o leukoplakii? Takéto má príznaky
Čo najviac znečisťuje vzduch vo vašej domácnosti?

Komentáre