Zdravie

Cigaretový dym obsahuje viac ako 7000 chemických látok a zlúčenín

"Epidemiologické štúdie doposiaľ dokázali kauzálny vzťah medzi fajčením tabaku a najmenej 14 rôznymi typmi zhubných nádorov."

TASR, 4. júna 2018 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Užívanie tabaku je podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR výrazným rizikovým faktorom viacerých zhubných nádorov a úmrtí. Cigaretový dym obsahuje viac ako 7000 chemických látok a zlúčením, z ktorých veľké množstvo sa považuje za dokázané karcinogény. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

"Epidemiologické štúdie doposiaľ dokázali kauzálny vzťah medzi fajčením tabaku a najmenej 14 rôznymi typmi zhubných nádorov. Okrem zhubných nádorov pľúc je fajčenie zodpovedné i za nádory pažeráka, hrtanu a hlasiviek, dutiny ústnej, obličiek, močového mechúra, pankreasu, žalúdka či krčka maternice. Riziko vzniku zhubných nádorov pľúc sa tiež zvyšuje i u nefajčiarov, ktorí sú vystavení účinkom pasívneho fajčenia," upozornil vedúci Odboru podpory zdravia ÚVZ SR Robert Ochaba.

Nádorové ochorenia sú po chorobách obehovej sústavy druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku s podielom 25,9 percenta. Najčastejšou príčinou úmrtí u mužov bol zhubný nádor priedušnice, priedušiek a pľúc (21,2 percenta). U žien išlo v tomto prípade o tretiu najčastejšiu príčinu úmrtí (10,9 percenta), a to po zhubnom nádore prsníka (17,1 percenta) a zhubnom nádore hrubého čreva a konečníka (13,8 percenta).

Slovensko sa nezaraďuje k európskym krajinám s najväčším počtom fajčiarov, ukázali to nedávne výsledky Eurobarometra. Najväčší počet fajčiarov hlási Grécko (42 percent), Bulharsko (39 percent) a Maďarsko (38 percent), najnižší počet Švédsko (16 percent) a Fínsko (21 percent). Slovenská a Česká republika (obe 26 percent) sú pod priemerom EÚ (29 percent). Slováci však vedú v inej oblasti prieskumu, ktorá sa týkala abstinencie od cigariet. Až 80 percent opýtaných Slovákov uviedlo, že na myšlienku skoncovania s cigaretami ich naviedla rodina, partneri či priatelia. Ich rozhodnutie však ovplyvňuje aj cena tabaku a takisto obmedzenia súvisiace s fajčením na verejných miestach.

"Zákon o ochrane nefajčiarov priniesol zmeny týkajúce sa reštaurácií, oddelili sa fajčiarske časti priestoru. Súčasne sa tým vytvoril v reštauráciách priestor pre nefajčiarov. Dlhodobá snaha uplatňovať vyvážený a citlivý prístup pre obe skupiny obyvateľov je správnou cestou, aj keď stále je priestor na zlepšovanie. Radikálne zákazy a príkazy však nie sú riešením. Naše právne normy sú dostatočné a priaznivé výsledky prináša i pomoc odborníkov v poradenských a liečebných centrách," dodal hlavný hygienik SR Ján Mikas. ÚVZ SR informoval, že pomôcť ľuďom v závislosti od fajčenia môže v špecializovaných poradniach, ktoré sa nachádzajú vo všetkých krajoch alebo v základných poradniach zdravia pri 36 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Záujem prestať fajčiť majú ľudia od 14 do 78 rokov


Dôvera občanov v poradne pre odvykanie od fajčenia narastá. Mnohí fajčiari ich navštívili po tom, čo kontaktovali odborníkov na Linke pomoci na odvykanie od fajčenia, ktorá je rovnako ako poradne aktivovaná pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Telefonickú linku na odvykanie od fajčenia vyhľadávajú v priemere 37-roční ľudia. Za dva roky jej fungovania ju kontaktovalo aj 14-ročné dieťa, pričom ide o najmladšieho volajúceho či 78-ročný senior s prívlastkom najstarší volajúci. Odborníci na protifajčiarskej linke prijali celkovo 1689 opodstatnených hovorov. Po telefonáte s odborníkom sa až 73 percent volajúcich rozhodlo riešiť svoj problém osobne v poradniach na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

"Prestať fajčiť nie je jednoduché, vyžaduje si to pevnú vôľu a neustálu motiváciu. V našich poradniach pracujú odborní pracovníci, ktorí pristupujú ku každému občanovi individuálne a s vysokou vážnosťou. Teší ma, že väčšina volajúcich sa rozhodla neskôr riešiť problém osobne návštevou poradne, pretože dlhodobá závislosť od cigariet spôsobuje vážne až život ohrozujúce zdravotné ťažkosti," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Linka pomoci na odvykanie od fajčenia i poradne na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva poskytujú fajčiarom aktívnu akútnu pomoc, podchytávajú ľudí vo fáze rozhodovania sa a v abstinenčnej kríze. Linku na odvykanie od fajčenia kontaktovalo počas jej existencie výrazne viac mužov (1021) ako žien (274), hovor trval v priemere päť minút. Protifajčiarska linka je prístupná každý pracovný deň od 8.00 h do 15.00 h.

Špecializované poradne pre odvykanie od fajčenia poskytli vlani poradenstvo takmer 1200 občanom, v roku 2016 to bolo takmer 1050 osôb. Poskytujú individuálne aj skupinové poradenstvo - odborníci v nich hovoria o možnostiach skoncovania s cigaretami, takisto učia trénovať si pevnú vôľu, uskutočňujú vyšetrenia smokerlyzerom či spirometriu, dohliadajú aj na niektoré antropometrické parametre.

Komentáre