Zdravie

Cievna mozgová príhoda postihne u nás ročne až 17.000 pacientov

"Napriek dostupnej liečbe pre neskorý príchod do nemocnice môžu lekári v akútnom štádiu liečiť len približne 15 percent pacientov, čo má za následok oveľa častejšie trvalé následky."

TASR, 2. novembra 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Slováci nepoznajú príznaky mozgovej mŕtvice a lekársku pomoc vyhľadajú často neskoro. Tvrdí to prednostka Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) a Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Zuzana Gdovinová. Zároveň konštatuje, že napriek dostupnej liečbe pre neskorý príchod do nemocnice môžu lekári v akútnom štádiu liečiť len približne 15 percent pacientov, čo má za následok oveľa častejšie trvalé následky.

"Podľa Národného centra zdravotníckych informácií postihne u nás cievna mozgová príhoda (CMP) až 17.000 pacientov ročne a viac ako polovica z nich má po jej prekonaní rôzne následky, ako sú poruchy hybnosti, reči, zraku, ale aj depresia a demencia. Včasnou liečbou v akútnom štádiu CMP sa pritom môže výskyt týchto komplikácií výrazne znížiť, no pacienti, žiaľ, prichádzajú do nemocnice neskoro," zdôrazňuje Gdovinová.

V snahe dostať pacientov do nemocnice včas, vypracovala Cerebrovaskulárna sekcia Slovenskej neurologickej spoločnosti v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR nové Odborné usmernenie pre liečbu CMP, ktorého pracovná verzia bola prezentovaná na nedávnom 45. slovenskom a českom cerebrovaskulárnom kongrese a VII. celoslovenskej konferencii sestier pracujúcich v neurológii s medzinárodnou účasťou v Košiciach.

"Cievnu mozgovú príhodu pomáha odhaliť porucha mimiky tváre – postihnutý nie je schopný symetrického úsmevu, ďalej slabosť rúk - väčšinou jednostranná, kedy má pacient problém predpažiť či upažiť horné končatiny a taktiež problémy s rečou. Tieto tri signály svedčia pre vznik cievnej mozgovej príhody a stačí, aby si ich okolie u ľudí viacej všímalo. A to nielen u starších ľudí – len nedávno sme hospitalizovali iba 27-ročného pacienta s mozgovou mŕtvicou," poznamenáva Gdovinová.

ODPORÚČAME AJ:
Psychiatrička: Depresia je utrpenie, je dôležité si ho skrátiť
Zistili jej vážne ochorenie pľúc, no svojich snov sa nevzdáva
Chystáte sa darovať krv? Toto by ste mali vedieť
Odborníčka:Deti by do školy nemali odchádzať bez raňajok

Komentáre