Zdravie

Podpätky aj sedavý spôsob života môžu spôsobiť vážne žilové ochorenie

" Nejde pritom len o estetický problém. Lekári upozorňujú, že je to vážna diagnóza a už v jej počiatočných štádiách treba prísť do ambulancie."

TASR, 11. mája 2017 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Sedavý spôsob života, dlhá práca v stoji, nadváha či chôdza na vysokých podpätkoch môžu viesť k chronickému žilovému ochoreniu. Rizikovými faktormi sú aj nízky príjem vlákniny, častá zápcha, užívanie antikoncepcie či hormonálnej liečby, upozorňujú lekári.

Nejde len o estetický problém


Týmto ochorením trpí približne osem z desiatich Slovákov, vyplýva zo štatistík. Väčšina z nich však návštevu lekára odkladá. Nejde pritom len o estetický problém. Lekári upozorňujú, že je to vážna diagnóza a už v jej počiatočných štádiách treba prísť do ambulancie. Inak to môže skončiť poškodením kože, podkožného tkaniva, otvoreným vredom na nohách alebo až pľúcnou embóliou. Samoliečbu výživovými doplnkami lekári neodporúčajú.

Chorobe možno predchádzať


Vymenované rizikové faktory sú podľa lekárov ovplyvniteľné, ich elimináciou možno ochoreniu predísť. Pri zápche je potrebné zvýšiť príjem vlákniny a vody, pri dlhom státí či sedení je potrebné si robiť krátke prestávky. "Treba sa venovať športom, pri ktorých sa rytmicky hýbe členkový kĺb v kombinácii s prácou svalov lýtka," uviedla všeobecná lekárka Diana Ganajová. Patrí sem napríklad turistika, beh, plávanie, vyhnúť sa treba futbalu, tenisu a zjazdovému lyžovaniu.

Turistike je chodnou prevenciou pred chronickými žilovými ochoreniami. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


"Človeku prospeje aj voľné oblečenie a obuv s troj- až štvorcentimetrovými podpätkami či studená sprcha nôh. Vyhnúť sa treba opaľovaniu, saune i horúcim kúpeľom," pokračovala Ganajová. Chorobu však spôsobujú aj faktory, ktoré nemožno ovplyvniť. Ide o dedičnú predispozíciu, vek, pohlavie alebo väčšiu výšku.

Ak sú v rodine problémy s varixami, vredmi predkolenia či žilovou tromboembóliou, treba byť ostražitý. Riziko vzniku ochorenia vzniká aj u 65-ročných a starších, u opakovane tehotných žien i žien v prechode.

Liečiť sa treba celý život


Liečba ochorenia je celoživotná. V prvých štádiách sa používa kompresívna liečba pomocou sťahujúcich obväzov a pančúch. Za "veľmi efektívnu" označili odborníci medikamentóznu protizápalovú liečbu. V prípade, že vzniknú kŕčové žily, treba ich ošetriť chirurgicky.

Chronické žilové ochorenie sa v počiatkoch prejavuje pocitom ťažkých nôh, svrbením kože či opuchmi.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pôsobila na misii v Iraku: Pomáhala tým, čo prišli o rodinu i majetok
Páni, bojíte sa o svoju prostatu? Dajte si kávu
Veľa Slovákov trpí touto nevyliečiteľnou chorobou. Mnohí o nej nevedia
Zbavte sa štikútky, toto ju spôsobuje

Komentáre