Zdravie

Chrípka už klope na dvere, takto sa jej vyhnete

"Príznaky chrípky väčšinou prekvapia náhle. Kým ráno ste zdraví, poobede už máte problémy."

Alena Klepochová, 4. októbra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Chrípka minulý rok potrápila desaťtisíce Slovákov a s príchodom októbra začala opäť klopať dvere. Chrípková sezóna sa, či sa nám to páči alebo nie, začala a potrvá až do apríla. Vírus chrípky tak môže z ničoho nič prekvapiť a potrápiť kohokoľvek. Šíri sa totiž vzduchom a je vysoko nákazlivý.

Vírus chrípky šíria chorí, a to hlavne počas prvých dvoch dní ochorenia. Ten infikuje bunky sliznice dýchacieho traktu a nich sa množí po 4 až 6 hodinách. Z napadnutej bunky sa následne uvoľní niekoľko tisíc vírusov, ktoré infikujú ďalšie bunky a tie sa pri kašľaní a kýchaní dostávajú do ovzdušia. Jeden chorý v kolektíve tak zvyčajne nakazí niekoho ďalšieho, aj z tohto dôvodu chrípka prerastá napríklad v školách do epidémií a zatvára dočasne ich brány.

Nie každé prechladnutie je chrípka


Príznaky chrípky väčšinou chorých prekvapia náhle. Kým ráno ste zdraví, poobede už máte problémy. „Pre väčšinu ľudí je vírus chrípky iba nepríjemná skúsenosť, ale v niektorých prípadoch môže mať vážny priebeh. Najčastejšie komplikácie chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc,“ upozorňuje hlavný hygienik prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Chrípka zvyčajne prichádza z plného zdravia. Ako priblížil hlavný hygienik, často sa začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 až 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3 až 5 dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2 až 4 týždňov od prvých príznakov.

Mnoho ľudí si podľa profesora Rovného mýli chrípku so silným prechladnutím, avšak ide zvyčajne o vážnejšie ochorenie. „Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka. Príznaky prechladnutia sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo. Toto ochorenie je obmedzené na horné dýchacie cesty, nevzniká náhle z plného zdravia triaškou, vysokou teplotou, s bolesťami kĺbov a svalov,“ vysvetlil.

Posteľ a tekutiny


Chrípku netreba podceňovať a podľa odborníkov by sa v žiadnom prípade nemala prechodiť. Dôležitý je zvýšený príjem tekutín, vitamínov, podávanie antipyretík a samozrejme pokoj na lôžku.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Najjednoduchšie je snažiť sa však chrípke predchádzať. Treba si preto udržiavať kondičku a dbať na správnu životosprávu, chýbať by tak nemal každodenný pobyt na čerstvom vzduchu či cvičenie. Otužovanie tiež nemusí byť na škodu. Samozrejmosťou by malo byť v chladných dňoch teplé oblečenie. Keďže sa chrípka prenáša vzduchom, dôležité je časté vetranie miestností či upratovanie navlhko.

V čase epidémie chrípky je viac ako rozumné vyhýbať sa podujatiam, kde je veľká koncentrácia ľudí. Chorí by sa mali vyvarovať zbytočnej návštevy kolektívov, ale aj rodiny či známych, pokiaľ majú príznaky ochorenia. Mali by tiež používať papierové vreckovky jednorazovo, po použití ich zahodiť a umyť si ruky.

Komentáre