Zdravie

Nestačí vám dych? Preverte svoje pľúca týmto jednoduchým testom

"Chronická obštrukčná choroba pľúc si vyžaduje viac dní práceneschopnosti ako akékoľvek iné ochorenie."

Alena Klepochová, 15. novembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prípadov chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP), ktorá je veľmi závažným ochorením, stále pribúda. Spolu s astmou predstavuje veľmi závažný problém nielen z pohľadu zdravotného, ale aj ekonomického a spoločenského. Len pre ilustráciu - toto ochorenie si vyžaduje viac dní práceneschopnosti ako akékoľvek iné. CHOCHP je totiž jednou z hlavných príčin chorobnosti a úmrtnosti na celom svete.

Toto ochorenie začne ľudí zaujímať hlavne vtedy, keď svojim rovesníkom takpovediac „nestačia s dychom“, či už pri fyzických aktivitách alebo dokonca aj pri obyčajnom rozhovore či v pokoji. Ide o ochorenie, ktoré je charakterizované zhoršovaním priechodnosti dýchacích ciest, zápalom dýchacích ciest a postupnou deštrukciou pľúcneho tkaniva. Ak sú totiž naše pľúca a priedušky príliš dlho vystavené pôsobeniu škodlivých častíc či plynov v ovzduší, vznikne v nich zápal a následne dôjde k opuchu, poškodeniu sliznice a zhrubnutiu steny priedušiek. To sa nazýva chronická bronchitída.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Súčasne prebiehajú deštrukčné zmeny s rozpadom pľúcnych mechúrikov – alveol, ktoré zanikajú a sú nahradené rôzne veľkými nepravidelnými priestormi vyplnenými vzduchom, ktoré sú nefunkčné z hľadiska dýchania. Hovoríme o pľúcnom emfyzéme. Ľudí trpiacich CHOCHP trápia predovšetkým pocity nedostatku vzduchu, kašeľ, produkcia hlienov, tieseň na hrudníku, hvízdanie a dýchavica pri námahe.

K lekárovi chodíme neskoro


Žiaľ, mnoho pacientov vyhľadá lekára neskoro. I napriek tomu, že toto ochorenie je liečiteľné, pľúca pacientov s CHOCHP už nikdy nebudú také, ako pľúca zdravého človeka. Preto sú považovaní za chronických pacientov, ktorí si vyžadujú trvalú liečbu.

Faktorom vzniku a vývoja tohto ochorenia sú zápalové zmeny vyvolané dlhodobým vdychovaním inhalačných škodlivín. Príčinou ochorenia je vo väčšine prípadov fajčenie, a to aj pasívne. Medzi ďalšie možné vyvolávajúce faktory patrí vdychovaný prach a iné nečistoty z ovzdušia alebo prostredia.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Náš organizmus na poškodenie reaguje zápalom. Ak poškodenie trvá dlho a je intenzívne, zápal sa nikdy nevyhojí bez následkov, ale vzniká jazva s väzivovou prestavbou pôvodného tkaniva. Takéto zmeny sa odohrávajú v prieduškách a pľúcach pri ich dlhodobom poškodzovaní vdychovaním škodlivín či pôsobením alergénov.

Chronická obštrukčná choroba pľúc je v drvivej väčšine prípadov spôsobená spomínaným fajčením. Tabakový dym, ktorý v priebehu niekoľkých rokov fajčenia dráždi dýchacie cesty, ničí elastické vlákna v pľúcach a spôsobuje v nich zápal. Spomedzi fajčiarov, ktorí denne vyfajčia dve škatuľky cigariet, ochorie každý štvrtý z nich. No a v skupine fajčiarov, ktorí denne vyfajčia 20 cigariet, prepukne toto ochorenie asi u každého šiesteho.

Rýchly test


Ak na tri alebo viac nasledujúcich otázok odpoviete ÁNO, môže ísť o prvý signál, že trpíte CHOCHP. V takom prípade by ste mali požiadať svojho lekára o podrobné vyšetrenie pľúc. Test je len orientačný a diagnostika patrí vždy do rúk lekára!

Fajčíte alebo ste v minulosti fajčili?
Zadýchate sa rýchlejšie ako vaši rovesníci?
Kašlete niekoľkokrát denne?
Vykašliavate každý deň hlieny, aj keď nie ste chorý?
Máte viac ako 40 rokov?
Robí vám problém vykonávať bežné činnosti bez toho, aby ste sa zadýchali?
Bráni vám pocit nedostatočného dychu rozprávať počas rýchlejšej chôdze?



Komentáre