Zdravie

Chemoterapia a jedno pivo: Pomôže či poškodí?

"Je dobre známy fakt, že chemoterapia spôsobuje u pacientov extrémnu citlivosť. Hlavne lieky môžu privodiť poškodenie nervov, ktoré spúšťajú bolesť."

Zuzana Lobotková, 6. marca 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Chemoterapia je bežný postup pri liečbe rakoviny. Nesie však so sebou vedľajšie efekty v podobe bolestí a nevoľnosti. Nový výskum však odhalil, že tieto problémy môže zmierniť doplnok obsahujúci nikotínamid ribosid. Nájsť ho môžeme aj v pive.


Koniec bolesti


Vitamín nájdený v pive a mlieku môže slúžiť ako liek na pretrvávajúce bolestí spôsobené chemoterapiou. Vďaka chemoterapii sa množstvo pacientov, ktorí prežijú rakovinu, zvyšuje, no cena je vysoká – vedľajšie prejavy môžu byť naozaj brutálne. Poškodenie nervov môže za to, že utrpenie je naozaj neznesiteľné.

Vedci však tvrdia, že efekty môže zmierniť užívanie doplnkov s nikotínamid ribosidom. Tím výskumníkov z Univerzity v Iowe testoval formu vitamínu B3 na samičkách potkanov. Tie už užívali bežný liek na rakovinu, ktorý im spôsoboval bolesť. Vedci chceli vidieť, či by nikotínamid ribosid mohol predchádzať alebo dokonca liečiť periférnu neuropaiu, ktorú lieky spôsobujú.

Hlodavce mali na výber medzi tmavým prostredím, ktoré obvykle preferujú, a svetlým prostredím. Prirodzene si vyberajú naozaj skôr tmavšie prostredie, no v tomto prípade im vedci pravidelne do nôh štuchali. Neliečené krysy nestiahli nohy, keď im výskumníci na ne namierili lúč svetla. Avšak, liečba na rakovinu spôsobila, že boli extrémne citlivé na dotyk, na čo reagovali pohybom nôh. To trvalo skoro päť týždňov po skončení chemoterapie.

Takto vedci odhalili, že hlodavce, ktoré dostávali aj liečbu pomocou nikotínamid ribosidu, dokázali zniesť viac štuchnutí, než zacítili nutkanie stiahnuť sa do tmavšieho prostredia. Autorka štúdie Marta Hamityová uviedla: „Naše objavy podporujú ideu, že nikotínamid ribosid by mohol byť potenciálne užitočný pri snahe predísť alebo zvrátiť periférnu neuropatiu u pacientov s rakovinou.“

Prečo je pivo zdravé?

Pivo je príjemný nápoj na schladenie počas slnečných horúcich dní. Pohár piva však prináša plusy aj pre zdravie vášho srdca. Túto informáciu priniesla štúdia z minulého roka.

Kým nárazové pitie, ako iste viete, škodí, umiernená konzumácia znižuje riziko srdcových ochorení a ochorení krvných ciev až o štvrtinu. Tím vedcov z IRCCS Mediterranean Neurological Institute uviedol, že alkohol a iné chemické látky v pive redukujú riziko srdcových ochorení, mŕtvice a arteriálnych ochorení.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:

Čo by ženy mali vedieť o zdraví srdca
Obrna existovala už v staroveku: Podarí sa nám jej niekedy zbaviť?
Častá bolesť nôh, bledosť a únava u detí môžu predpovedať leukémiu
Psychiatrička: Za samovraždami stoja najčastejšie vzťahové problémy

Komentáre