Zdravie

Vyskúšajte: Tieto jedlá vás zbavia bolestí zo sedavej práce

"Zápaly v tele môžu viesť k bolestiam a krehkým kostiam. Prezradíme vám, ktoré potraviny vás týchto problémov zbavia."

Zuzana Lobotková, 3. marca 2017 12:00
Dlhé sedenie za stolom vám po čase môže spôsobiť zdravotné problémy. Foto: Webmagazin.sk
Sedieť za stolom osem a viac hodín môže spôsobiť pri nedostatku pohybu v práci ťažkosti a bolesť. Výživové odborníčky Shona Wilkinsonová, doktorka Marilyn Glenvillová a Cassandra Barnsová odhalili kľúč na eliminovanie bolestí – treba sa zbaviť zápalov. V tomto vám môže pomôcť aj správny jedálniček, ak doňho zaradíte protizápalové potraviny.

Zápaly sú prirodzené procesy, ktoré sú nevyhnutné na liečbu a boj s infekciami v krátkom čase. Čo určite nechceme je, aby sa bolesť a zápaly stali chronickými a dlhotrvajúcimi, keďže to môže mať negatívny dopad na vašu celkovú pohodu. Zmenu môže priniesť správna strava.

Chia semienka


Chia semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vďaka tomuto dokážu pomôcť zvrátiť zápal. Užitočné sú aj pri snahe schudnúť, keďže spomaľujú trávenie, čím vás udržia sýtych podstatne dlhšie. Okrem toho zmierňujú chuť na sladké.

Chia semienka sa hodia k jogurt aj do smoothie. Foto: TASR/AP


Bobuľové ovocie


Väčšina druhov bobuľového ovocia je bohatá na zložky nazývané antokyaníny, ktoré im dodávajú typickú červenú alebo fialovú farbu. Antokyaníny majú silné antioxidačné a protizápalové účinky a sú vlastne hlavným dôvodom, prečo sú napríklad čučoriedky známe ako superpotravina.

Ananás


Ananás obsahuje látku známu ako bromelaín, čo je enzým, resp. komplex enzýmov, taktiež so silnými protizápalovými účinkami.

Cvikla


Cvikla obsahuje inú skupinu protizápalových látok, ktoré sa nazývajú betalaíny. Tieto látky tiež chránia srdce.

Červená kapusta


Podobný prípad ako bobuľové ovocie. Aj červená kapusta obsahuje antokyanínové pigmenty, ktoré spôsobujú výraznú farbu. Je to ale aj zelenina známa vysokým obsahom vitamínu C. Ak budete jesť červenú kapustu surovú, podarí sa vám lepšie zachovať obsah týchto živín.

Červená kapusta vhdne doplní mäsité pokrmy. Foto: Pixabay


Listová zelenina

Zelená listová zelenina, ako je kel, špenát či mangold, majú vysoký obsah karotenoidov a flavanoidov, ktoré prinášajú protizápalové účinky. Majú tiež vysoký obsah horčíka, ktorý podporuje svaly a kosti a pomáhajú nám vysporiadať sa s bolesťou.

Oranžová zelenina


Oranžová zelenina, vrátane mrkvy, tekvice a sladkých zemiakov, sú známe vysokým obsahom karotenoidov, čo je ďalšia rodina látok, ktoré pôsobia protizápalovo. Niektoré z týchto karotenoidov (ako betakarotén) sa v tele dokážu zmeniť na vitamín A, ktorý je kľúčový pre reguláciu a rovnováhu imunitného systému.

Konzumáciou mrkvy rozhodne nič nepokazíte. Foto: TASR/František Iván


Mastné ryby


Mastné ryby ako losos, makrela, sardinky, ančovičky alebo sleď obsahujú omega-3 tuky EPA a DHA. Tieto látky nie sú dobré len pre vaše srdce, ale známe sú aj vďaka protizápalovému pôsobeniu. Ba čo viac, mastné ryby sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu D. Ten je nevyhnutný pre rovnováhu imunitného systému, čo tiež pomáha v prevencii nechcených a chronických zápalov.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Čo by ženy mali vedieť o zdraví srdca
Obrna existovala už v staroveku: Podarí sa nám jej niekedy zbaviť?
Častá bolesť nôh, bledosť a únava u detí môžu predpovedať leukémiu
Koniec nachladnutiu? Vedci NABÚRALI toto ochorenie

Komentáre