Zdravie

Bielenie zubov nesie riziká. Pri výbere postupu buďte obozretný

"Na ceste za dokonalým bielym úsmevom neváhame často experimentovať. Mnohokrát však riskujeme zdravie našich ďasien a skloviny. "

Webmagazin.sk, 2. mája 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Bielenie zubov je dnes populárny zákrok. Špecialisti na dentálnu hygienu sa však zhodujú, že bieliť si zuby doma, nemusí byť až taký dobrý nápad. Neodborným zásahom si totiž môžete poškodiť ďasná alebo sklovinu. Obozretný by ste mali byť aj pri výbere „odborníkov“.

Farbu zubov ovplyvňuje aj životospráva


„Na prirodzené sfarbenie zubov negatívne vplýva najmä súčasný životný štýl,“ konštatuje špecialistka na dentálnu hygienu Bc. Renáta Duch z kliniky Edent. Na sfarbení vašich zubov môže mať zásluhu fajčenie, pitie väčšieho množstva kávy alebo čajov, ale aj farbivá v potravinách či nápojoch. „Niekedy však môže ísť aj o vrodené poruchy či poúrazové stavy,“ dodáva špecialistka.
Na farbu zubov má vplyv aj váš životný štýl.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Spýtajte sa, ČÍM budú vaše zuby bielené


V minulosti sa zuby bielili najčastejšie koncentráciou peroxidov. Táto metóda však poškodzuje zubnú sklovinu. Zuby boli tak omnoho citlivejšie.

Podstatné je preto používať kvalitné výrobky. „Dôležité je opýtať sa, čím budú vaše zuby bielené. Ak dentálny hygienik použije kvalitný prípravok, napríklad s obsahom bezpečného karbamid peroxidu, ktorý je schválený aj Medzinárodnou dentálnou federáciou, môžete byť pokojní,“ ubezpečuje Renáta Duch.

Aby bol efekt trvácnejší, dentálni hygienici po kozmetickom zákroku diskutujú s pacientom aj jeho jedálny lístok. „Zabudnúť treba, na istý čas, aspoň na dva týždne, napríklad na čokoládu, či dobroty z čučoriedok, malín, paradajok, špenátu, červenej repy a pod. Na zakázanej listine by malo dočasne skončiť aj červené víno. Naopak, vhodné sú mliečne výrobky či nekorenené biele mäso,“ vymenúva odborníčka.

Prírodné bielenie funguje len krátkodobo


Revolučné a založené na prírodnej báze – tak reklamy prezentujú niektoré spôsoby bielenia. Ak sa rozhodnete pre túto verziu, musíte rátať s tým, že biely efekt vydrží kratšie a bude slabší. Zub totiž farbí iba na povrchu.

Nesprávnym bielením zubov si môžete poškodiť zubnú sklovinu. Foto: TASR/AP Photo


Babské recepty nesú riziká


Zuby si niektorí bielia aj doma. „Babské“ rady však môžu mať nepríjemné následky. . „Sóda bikarbóna, soľ či čierne uhlie obsahujú čiastočky, ktoré môžu zubnú sklovinu v konečnom dôsledku poškodiť. Výsledkom je citlivosť zubov, vznik defektov či odhalené krčky,“ vysvetľuje dentálna hygienička.

Prípravok na bielenie zubov sa dá objednať aj z internetu. Špecialistka na dentálnu hygienu Renáta Duch tento postup neodporúča, upozorňuje, že každý máme inú zubnú sklovinu, a preto nám voľnopredajný výrobok nemusí sadnúť. Účinnosť bielidla je tiež podmienený dôslednou dentálnou hygienou. „V prípade, ak sú na povrchu zubov nečistoty, bielenie zubov nemá význam. Povrch zubnej skloviny musí byť čistý, bez povlakov, zubného kameňa a pigmentu,“ vysvetľuje.

Bielenie zubov preto rdšej nechajte odborníkom, Vyberajte si ich obozretne, pretože zuby máte len jedni.

Zdroj: TS klinika Edent, getlike.sk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prečo máte stuhnuté a boľavé kĺby? Možno ste hypermobilný
VIDEO: Ochorenie žíl komplikuje život.Odborníci poradia,ako mu predísť
Máte radi bryndzu? Toto ju robí zdravou
VIDEO: Takto si dopestujete mimoriadne vzácnu hubu večnej mladosti

Komentáre