Zdravie

Zvieracie kožušiny ako prevencia proti astme

"Na čom spí vaše dieťa? Pretože prvé mesiace po narodení sú dôležité pre jeho imunitný systém. Ovčie rúno a zvieracie kožušiny tomu napomáhajú."

Zuzana Lobotková, 15. septembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Zaspávanie na ovčom rúne či chlpatá vložka do kočíka môžu predstavovať spôsob, ako znížiť riziko vzniku astmy alebo alergií v neskoršom živote. Nemeckí vedci zistili, že deti, ktoré spali na kožušine zvieraťa v prvých troch mesiacoch života, majú nižšiu pravedopodobnosť vzniku týchto ochorení do desiatich rokov.

Aj mikróby môžu byť užitočné


Vedci tvrdia, že mikróby nájdené v koži zvierat, môžu deti ochrániť pred astmou a alergiami posilnením imunitného systému. Toto tvrdenie posilňuje hypotézu, že moderná spoločnosť je tak posadnutá čistotou, až sa príliš vyhýba styku s mikróbmi, čo oslabuje funkciu imunitného systému.

Už začiatkom tohto roka odborníci tvrdili, že zdvihnutie jedla z podlahy, pes v domácnosti a pravidelne bozkávanie medzi príbuznými sú jedny z najlepších spôsobov, ako odraziť alergie či astmu. V najnovšom výskume vedci sledovali 2441 nemeckých detí vo veku do desať rokov, pričom 55 percent spalo počas prvých troch mesiacov života na kožušine alebo ovčom rúne.

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Zistili, že tí, ktorí spali na kožušine, mali o 79 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú mať do šiestich rokov astmu, do desiatich rokov to bolo až o 41 percent nižšie riziko. Vedúca výskumu doktorka Christina Tischerová z Helmholtz Zentrum Munchen pre Daily Mail povedala: "Zvieracie kože môžu byť zdrojom rôznych druhov mikroorganizmov. Tieto zistenia potvrdzujú, aké je dôležité ďalej študovať mikrobiálne prostredie v srsti zvierat."

ĎALŠIE ČLÁNKY:


ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre