Zdravie

Aplikácia vlastných buniek môže odvrátiť amputáciu, tvrdia odborníci

"Po aplikácii vlastných buniek z panvovej kostnej drene do nedokrvovanej nohy začnú injektované bunky vylučovať hormóny, ktoré prebudia spiace bunky a z nich sa následne vytvoria nové krvné cievy."

TASR, 6. apríla 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: Tablet.TV
Aplikácia vlastných buniek z kostnej drene môže naštartovať rast nových tepien v dolných končatinách. Vedie k zlepšeniu ich prekrvenia a môže pomôcť pacientom trpiacim nepriechodnosťou ciev. Táto metóda môže odvrátiť amputáciu a navrátiť ťažko chorých späť do aktívneho života. TASR o tom informovalo Slovenské centrum tkanív a buniek, ktoré na novej metóde spolupracuje s Univerzitnou nemocnicou Martin.

„Bunková terapia a regeneratívna medicína ponúkajú nielen možnosť ošetriť alebo spomaliť progresiu ochorenia, ale umožňujú cielený a kompletný reštart postihnutých tkanív a orgánov. Navyše, každému človeku sú najbližšie jeho vlastné bunky," uviedol odborný konzultant Slovenského centra tkanív a buniek Gabriel Pallay.

Ako vysvetlil, ischémia dolných končatín predstavuje ich nedokrvenie spôsobené nedostatočným prietokom krvi, pretože dochádza k zužovaniu ciev. Nedostatok kyslíka a živín sa postupne začne prejavovať odumieraním tkanív. Ischemická choroba sa vyvíja v čase. Prejavuje sa bolesťami pri chôdzi a pacient je limitovaný v bežných činnostiach. Najčastejšími chorobami, pri ktorých sa nohy dobre neprekrvujú, sú ateroskleróza a cukrovka, ohrození sú aj fajčiari a ľudia s nedostatkom pohybu.

Po aplikácii vlastných buniek z panvovej kostnej drene do nedokrvovanej nohy začnú injektované bunky vylučovať hormóny tzv. cytokíny, ktoré prebudia spiace bunky a z nich sa následne vytvoria nové krvné cievy. Vďaka nim je možné pozorovať zlepšenie stavu už po šiestich až ôsmich týždňoch.

U väčšiny pacientov najskôr ustúpi bolesť, potom sa začnú liečiť rany, tvrdia odborníci. S následnou starostlivosťou o nohy a rany môžu mnohí pacienti začať s fyzioterapiou a chôdzou už krátko po zákroku a implantácii buniek. „Implantácia buniek je veľmi bezpečný zákrok a môže sa tak vykonať aj u pacientov, ktorí sú veľmi chorí alebo starí," dodáva Renáta Talapková z Univerzitnej nemocnice Martin.

Komentáre