Zdravie

Päť dôvodov, prečo by ste mali piť ananásovú šťavu

"Nabitá vitamínmi, minerálnymi látkami a antioxidantmi. Ananásová šťava je populárna a má množstvo priaznivých účinkov na vaše zdravie."

Zuzana Lobotková, 1. mája 2017 8:00
Šťava z ananásu má blahodarný vplyv na imunitný systém. Foto: TASR/AP
Ananás sa dlho používal v kuchyni ako pomocník na tráviace problémy a zápaly. Rovnako sa preukázal ako užitočný pre imunitný systém a skracovanie času hojenia. Viete, v čom vám ešte dokáže pomôcť pitie ananásovej šťavy?

Silná imunita


Štúdia na Filipínach sa zamerala na výsledky pôsobenia ananásu na deti v školskom veku. Tie, ktoré dostali každý deň dávku ananásovej šťavy, mali menej vírusových a bakteriálnych infekciií, ako ľudia, ktorí nedostávali ananásovú šťavu. Dokonca aj čas na zotavenie bol vďaka tomuto nápoju kratší.

Trávenie


Bromelaín je enzým, ktorý je v ananásovej šťave a stopke. Pomáha rozkladať a tráviť bielkoviny. Bromelaín v podobe tabletiek preukázateľne znižuje opuchy, riziko modrín, zlepšuje čas na liečbu a zbaví vás bolestí po operácii. Zjedenie ananásu a vypitie ananásovej šťavy vám ale nedodá dostatok bromelaínu, aby ste ju mohli pokladať za liečivo.

Rakovina


Laboratórna štúdia vyskúšala účinky ananásovej šťavy. Vedci zistili, že šťava z jadra a dužiny potlačila rast rakovinových buniek vo vaječníkoch a hrubom čreve. Na overenie účinkov sú však ešte nutné ďalšie štúdie. Zdravotní výskumníci z Harvardu tvrdia, že je to betakarotén, ktorý ochraňuje bunky v tele pred rakovinou prostaty. To sa ukázalo aj v inej štúdii, kde ľudia s vyšším obsahom betakaroténu v strave mali nižšie riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva.

Ananás určite patrí do zdravého jedálnička. Foto: TASR/AP


ODPORÚČAME TIEŽ: Prečo máte stuhnuté a boľavé kĺby? Možno ste hypermobilný

Koža


Ananásová šťava obsahuje vitamín C a betakarotén. Tieto antioxidanty pomáhajú v boji s poškodením pokožky zapríčineným slnkom a znečistením, redukujú vrásky a celkovo zlepšujú textúru pokožky. Vitamín C pomáha aj pri tvorbe kolagénu, čo je bielkovina zabezpečujúca pevnosť a štruktúru pokožky.

Oči


Strava bohatá na vitamín C znižuje riziko kataraktu (šedého zákalu) až o tretinu. Vedci preskúmali účinok takejto stravy na 1000 párov ženských dvojčiat z Veľkej Británie. Tekutina v oku obsahuje vitamín C a práve strava bohatá na túto živinu zabraňuje poškodenie oka, ktoré vedie k vzniku kataraktu.

Najlepšiu šťavu z ananásu si pripravíte doma. Foto: TASR/Jakub Kotian


Zdravé, ale pozor!


Jeden hrnček nesladenej ananásovej šťavy obsahuje 132 kalórií, 0,9 gramu bielkovín, 0,3 gramu tuku, 32 gramov sacharidov, 0,5 gramu vlákniny a 25 gramov cukru. Toto množstvo šťavy poskytuje 63 percent odporúčanej dávky horčíka, 42 percent dávky vitamínu C a 10 a viac percent tiamínu, vitamínu B6 a kyseliny listovej. Okrem toho ananás obsahuje draslík, meď a spomínaný betakarotén.

Keďže šťavy a džúsy v obchodoch majú často nižší obsah živín, je lepšie si tento zdravý nápoj pripraviť doma. Ale nezabúdajte, že ovocné šťavy obsahujú veľa sacharidov a cukru, takže s mierou. Ananás je prirodzene sladký, takže ak už siahate po kupovanej šťave, vyberte si bez pridaného cukru.

Niektorí ľudia môžu po konzumácii ananásovej šťavy spozorovať nepríjemné pocity v ústach, na perách alebo na jazyku - kvôli bromelaínu. Priveľká expozícia môže znamenať vyrážky, zvracanie alebo hnačku. Bromelaín sa neznáša s niektorými liekmi, napríklad s antibiotikami, riedidlami krvi, antidepresívami a antikonvulzívami.

Kyslosť ananásu a iných citrusov môže priniesť aj pálenie záhy, pre ľudí s problémami s obličkami môže byť škodlivý draslík, ten narúša aj funkciu beta-blokátorov - liekov na ochorenia srdca. Ľudia s alergiou na latex majú vyššiu šancu, že budú alergickí aj na ananás a prejaví sa vyrážkami, opuchom, boľavým hrdlom, žalúdočnými kŕčmi, dýchavičnosťou a svrbením očí.

Zdroj: medicalnewstoday.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Vysoká hladina cholesterolu nebolí, odhalí ho prevencia
Cítite sa unavený? Možno len pijete málo vody
Otehotnenie nemusí byť jediným následkom sexu bez kondómu
Hemofíliu prenášajú ženy, no trpia ňou mužskí potomkovia

Komentáre