Zdravie

Alzheimer straší veľkú časť populácie, prvé príznaky sú nenápadné

"Stále nie je úplne jasné, ako choroba vzniká a ako sa jej dá vyhnúť. "

Monika Radošovská, 25. februára 2018 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Alzheimerovou chorobou vo svete trpí až 50 miliónov ľudí. Len na Slovensku máme okolo 50 tisíc prípadov tohto ochorenia. Podľa odborníkov má počet postihnutých Alzheimerom narastať a v roku 2050 by ich počet mohol dosiahnuť až 180 miliónov.

Prvé príznaky spočívajú v maličkostiach


Choroba sa spočiatku prejavuje veľmi nenápadne. Začína sa zabúdaním mien, nedávnych udalostí a nerozpoznávaním známych miest. Môžu sa pridružiť aj zmeny nálady a správania. Ľudia často tieto zmeny chybne pripisujú stresu či depresii.
Alzheimer je degeneratívne ochorenie mozgu – ide o odumieranie nervových buniek a spojení v oblasti mozgu, ktorá je podstatná pre pamäť. V prípade, že sa zhorší natoľko, že človek samostatne vôbec nevie fungovať, hovoríme o demencii.

Kto by sa mal mať na pozore


Alzheimer častejšie postihuje ženy. Riziko ochorenia stúpa priamo úmerne s vekom - vyskytuje sa hlavne u ľudí po 60. roku života, ale niekedy sa vyskytne aj u mladších, dokonca postihuje aj tridsiatnikov. Dôležitým rizikovým faktorom sú aj gény – ochorenie v rodine zvyšuje pravdepodobnosť až štvornásobne. V prípade tejto choroby hrá svoju rolu aj vzdelanie – ľudia s nižším vzdelaním majú väčšiu pravdepodobnosť ochorieť. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí vysoká hladina cholesterolu alebo homocysteínu, fajčenie a časté požívanie alkoholu.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Prevencia? Učiť sa, učiť sa, učiť sa


Stále nie je úplne jasné, ako choroba vzniká a ako sa jej dá vyhnúť. Čo by však malo pomôcť, je aktívny spôsob života a udržiavanie pamäti vo forme. Pamäť, myslenie a reč, ktoré sú našimi poznávacími funkciami, musíme neustále zamestnávať. Je dobré zvyknúť si na aktívny oddych – učenie sa nového jazyka alebo memorovanie básní. Pre ľudí, ktorí začínajú pociťovať prvé príznaky choroby, sú určené mentálne stimulujúce aktivity ako kognitívny tréning. Ide o špeciálne cvičenia, ktoré pomáhajú udržiavať a rozvíjať pamäťové a poznávacie funkcie.

Pomôcť by mala aj strava


Doplnok pri liečbe, prípadne ako možnosť prevencie sa odporúča konzumácia látok likvidujúcich voľné kyslíkové radikály. Do stravy by ste mali zaradiť vitamíny C, E a B. Pomôcť by mali rajčiny, červené víno (vo veľmi malom množstve), čierne ríbezle, maliny a ostružiny, granátové jablko a kurkuma.

Komentáre