Zdravie

Sedem zvláštnych spôsobov, ako zvládať alergie

"Pre alergikov prichádza najmenej populárne obdobie, hoci pri alergii na zvieratá je sezóna stále. Mnoho ľudí sa spolieha na lieky alebo injekcie, aby dosiahli úľavu. Sú však aj iné možnosti."

Zuzana Lobotková, 20. marca 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Alergie a alternatívne riešenia alebo triky životného štýlu sú reálne. „Tieto možnosti nepatria nevyhnutne k mainstreamovej medicíne, no sú v súlade s evolúciou a s ohľadom na precíznosť medicíny,“ uviedol doktor Stephen Tilles, alergiológ a imunológ. Lekári sa snažia nájsť pre pacientov riešenia v reálnom živote, nie len na papieri. Tu je pár menej známych stratégií, ktoré by vám mohli pomôcť poradiť si so svrbením, kýchaním a inými príznakmi alergií.

Populárne probiotiká

Nedávne štúdie ukázali, že ľudia so slabou až miernou alergiou, ktorí užívajú voľne dostupnú kombináciu probiotík laktobacilov a bifidobaktérií menej trpeli s alergiou súvisiacimi symptómami a hlásili lepšiu kvalitu života. A to všetko v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo tabletky. Experti veria, že probiotiká pomáhajú regulovať imunitnú odozvu tela na alergény. „Stále sme opatrní s definitívnymi závermi, no myslím si, že je rozumné a bezpečné pre pacienta vyskúšať probiotiká, či zaberú,“ povedal Tilles.


Akupunktúra


Doktor Tilles tiež tvrdí, že mnoho jeho pacientov zistilo, že akupunktúra je efektívna na dosiahnutie úľavy od alergie. Pre toto tvrdenie už existujú aj určité vedecké dôkazy. Štúdia z roku 2013 odhalila, že pacienti, ktorí akupunktúru podstúpili spolu s užívaním antihistaminík, hlásili menej alergických príznakov a mohli brať menej liekov než tí, ktorí podstúpili falošnú akupunktúru alebo nepodstúpili žiadnu. Na odhalenie toho, ako to presne funguje, je však potrebný aj ďalší výskum.

Pohrajte sa s klimatizáciou


Možno nebudete úplne schopní zabrániť styku s peľom, keď už trávite čas vonku, ale existujú spôsoby, ako obmedziť vystavenie tomuto alergénu, keď ste vo vnútri alebo na cestách. Napríklad v aute to je jednoduché – stačí mať zavreté okná a rozumne používať klimatizáciu. Tá predstavuje efektívny filter. Aj keď vonku nie je príliš horúco, mali by ste staviť na klimatizáciu, len samozrejme nenastavujte prinízku teplotu.

Zatvorte okná


Vyskúšajte niečo podobné aj doma – majte okná zatvorené, kedykoľvek to teploty dovolia. Počas noci je to obzvlášť dôležité, pretože v ranných hodinách, než sa zobudíte, bude hladina peľu vysoká. Peľ do domácnosti nevniká len cez okná. Donesiete ho aj na topánkach, oblečení či vlasoch. Obuv a oblečenie by ste mali zhodiť čo najskôr po príchode domov. A pred spánkom nezabudnite ísť do sprchy, aby ste zmiernili množstvo alergénov, ktoré by ste dýchali počas oddychu.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Schladiť sa pomôže

Skúste jednu z najjednoduchších metód, ktorým veria aj odborníci. Niekedy nie je nič lepšie, než chladná vlhká žinka priložená na tvár alebo okolie očí. Chlad nielen že upokojí zapálené a opuchnuté oči, ale utrieť si tvár vám pomôže zbaviť sa prítomnosti alergénu, akým je napríklad peľ. Keď sa svrbenie a nepríjemné pocity stanú neznesiteľnými, môže ísť o naozaj vítanú úľavu.

Prečistite si dýchacie cesty

Prepláchnuť si dýchacie cesty roztokom slanej vody dokáže spláchnuť malé čiastočky, ktoré spúšťajú alergickú reakciu. Ide o metódu výrazne nápomocnú mnohým ľuďom a je to naozaj logická, bezpečná a dobre znášaná možnosť. Môžete použiť slané roztoky dostupné v lekárni, alebo si zarobiť vlastný. Určite doň ale použite destilovanú, sterilizovanú a prevarenú, no vychladnutú vodu. Tá z vodovodu môže obsahovať mikroorganizmy, ktoré je síce bezpečné prehltnúť, no v dýchacích cestách môžu byť nebezpečné.


Oddych a relax


Objavte spôsob, ako zredukovať hladinu stresu. Môže ísť o kľúčový detail pri zvládaní alergie. V roku 2014 v jednej štúdii ľudia uviedli, že vyššia hladina stresu im priniesla viac alergických prejavov za dve dvojtýždňové fázy výskumu, oproti menej vystresovaným ľuďom. Odborníci už dokázali, že stres má determinujúci účinok na imunitný systém a citlivosť na rôzne vplyvy, vrátane alergénov. Zmierniť stres vo vašom živote je teda dôležité, a to bez ohľadu na to, či máte alergie, alebo nie.

Zdroj: Time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zelený zákal často prichádza bez povšimnutia, liečbou sa dá spomaliť
Na lepšie trávenie aj krajšiu pleť: Prečo si obľúbiť paradajky
Súvisia ryšavé vlasy s Parkinsonom?
Trápia vás krčné mandle? Možno ich operovať, imunitu tým nestratíte

Komentáre