Zdravie

Aj školáci majú nárok na stres

"„Nárok“ na stres nemajú len dospelí, ale aj školáci. Niektorí sa s ním zoznamujú pri nástupe do prvej triedy, niektorí si to nechávajú na neskôr."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 22. októbra 2015 11:50
Aj školáci majú nárok na stres Foto: shutterstock
Škola – to nie sú len nové zážitky, radosti, učenie či kamaráti, ale aj množstvo stresových situácií. Od odlúčenia od rodičov a bezpečia domova cez domáce úlohy, skúšky a písomky až po náročnosť štúdia či prežívanie úspechov či naopak neúspechov. Niektorých môže vystresovať maličkosť.

Hovoriť môžeme o vonkajších a vnútorných spúšťačoch stresu. Okrem zvýšenej citlivosti je to množstvo vlastností a postojov, ktoré si dovtedy deti osvojili. Je to napr. nadmerná ctižiadostivosť, perfekcionizmus, negatívne sebahodnotenie či porovnávanie sa s inými. „Zdravá“ miera stresu je potrebná, veď zlepšuje sústredenie, pamäť alebo mobilizuje k riešeniu problémov. Nadmerný stres však oslabuje výkon a narúša životnú pohodu, ak pôsobí dlhodobo, môže viesť až k úzkosti a depresii.

So stresom ruka v ruke do školy
Prvé príznaky stresu sa môžu objaviť už pri nástupe na základnú školu. Deti sú odrazu „vytrhnuté“ z bezstarostného života a bezpečia domova a hoci sa rozumovo snažia pochopiť vysvetlenia rodičov, po emocionálnej stránke to také ľahké byť nemusí a niektoré môžu mať pocity neuznania, beznádeje, úzkosti či odlúčenia. K tomu sa pridáva pevný školský systém plný pravidiel, termínov, kontrol, príkazov či zákazov, väčší nápor a nároky na žiakov, ťažšie učivo, viac úloh a skúšok,“ hovorí psychologička Mgr. Mária Tóthová – Šimčáková.
Foto: Mgr. Mária Tóthová – Šimčáková

Ako deťom pomáhať prekonávať stres
Stres sa po telesnej stránke najčastejšie prejavuje poruchami spánku, nepokojom, poruchami trávenia, hnačkou, bolesťami brucha či hlavy. Taktiež nie je ničím nezvyčajným, keď sa deti uzatvárajú do seba.

Pozrite si, ako stres vzniká a ako proti nemu bojovať
A ako deti čo najmenej vystavovať stresu? V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že každý prváčik bude ľahšie stres zvládať, keď bude na školu dostatočne zrelý a pripravený. Okrem toho môže istú dávku stresu odbúrať aj kvalitná škola, kde je podstatná priateľská atmosféra, prispôsobenie vyučovacieho systému a prístupu učiteľov čo najviac individuálnym potrebám detí.

Rodičia by si mali tiež uvedomiť, že dieťa je individualita, osobnosť s právom slobodnej voľby. Sami by si mali vybrať, čo je pre nich najlepšie a mali by mať priestor aj na vlastné chyby. Na mieste nie sú ani prehnané očakávania ohľadom známok - každý môže byť predsa dobrý v niečom inom. A prospievať nemusí ani vzájomné porovnávanie, ale skôr podpora jedinečnosti dieťaťa a učiť ho sebadôvere a viere vo vlastné schopnosti.

Nezabúdajte tráviť s deťmi dostatok času a venujte sa im naplno, rozprávajte sa s nimi o zážitkoch zo školy.

Aj príroda môže pomôcť
Pomôcť môžu aj prírodné látky z výťažkov rastlín, ktoré upokoja telo aj myseľ. Bezpečným riešením je voľnopredajný liek Sédatif PC* (&O správnom použití Sédatif PC sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom a pozorne si prečítajte príbalovú informáciu pre používateľa). Nemá vedľajšie účinky, nie je návykový, neutlmuje a je vhodný pre všetky vekové skupiny, teda aj deti. A balenie vám vydrží až 10 dní.
Foto: BOIRON

Komentáre