Zdravie

Aj seniori môžu mať problémy s výživou

"Príčinou výživových problémov môže byť podľa Tělupilovej zmena funkčnosti tráviacej sústavy a vstrebávania živín."

TASR, 4. januára 2019 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Aj u seniorov sa môžu vyskytovať výživové poruchy ako podvýživa alebo, naopak, obezita, ktoré sú príčinou rôznych zdravotných problémov.

Podvýživa spôsobuje, že človek má málo tuku a svalov, preto nemá potrebné zásoby v prípade choroby a problematicky sa dostáva aj z jednoduchého ochorenia. "Obezita zase oveľa viac zaťažuje pohybový aparát a objavujú sa riziká ďalších zdravotných problémov," hovorí nutričná terapeutka a garantka projektu Pestrá strava, zameraného na výživu detí a seniorov, Monika Tělupilová.

"Starší ľudia majú často menej pohybovej aktivity a metabolizmus sa spomaľuje. Z dôvodu nižšieho príjmu bielkovín a zníženej fyzickej aktivity ubúda svalovej hmoty a pribúda tukového tkaniva," tvrdí odborníčka. "U seniorov dochádza k atrofii chuťových pohárikov, takže horšie vnímajú chuť jedla. Môžu mať aj problém so sekréciou slín a s prehĺtaním, tak niekedy potrebujú upraviť konzistenciu stravy," priblížila. Keďže ľudia vnímajú jedlo aj zrakom, zhoršenie zraku v staršom veku môže tiež spôsobiť zhoršenie chuti do jedla.

Ďalšou príčinou výživových problémov môže byť podľa Tělupilovej zmena funkčnosti tráviacej sústavy a vstrebávania živín. "Často dochádza k dehydratácii, pretože seniori jednoducho nemajú pocit smädu," tvrdí. Môžu mať problém aj s toleranciou glukózy a s hladinou krvného cukru. V staršom veku dochádza k úbytku mentálnych schopností, ktorý môže znižovať motiváciu k adekvátnemu stravovaniu.

"Je to aj o psychosociálnej oblasti. Častým problémom sú financie alebo to, že seniori sú závislí na svojich blízkych, aby im šli nakúpiť, či pripravili jedlo, pretože sami to už motoricky nezvládajú," doplnila Tělupilová. Jedlo seniorov by podľa nej malo byť pestré a chuťovo výraznejšie, aby dostatočne stimulovalo chuťové bunky.

Komentáre