Zdravie

Šesť tipov, ako v zime chrániť pokožku dieťaťa

"Na rozdiel od dospelých, detská pokožka je oveľa citlivejšia na výkyvy a extrémy počasia – sneh, chlad a vietor. "

Zuzana Lobotková, 24. februára 2017 9:00
Detská pokožka je citlivejšia na zmeny počasia. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Zima ešte neskončila. Možno nás už netrápia mínusové teploty, ale chladné počasie nepovedalo posledné slovo. My sa možno zababušíme do teplých kabátov a topánok, ale deti sú oveľa citlivejšie. Zima spôsobuje, že ich pokožka je suchšia a môžu sa objaviť prejavy ekzému. Tu je niekoľko tipov, ako svoje deti chrániť.

Pozor na kúpeľ


Na čo si rozhodne treba dať pozor, sú dlhé horúce kúpele pre vaše dieťa. Vlažná voda a jemná kozmetika bez parfumov a sulfátov dokážu udržať detskú pokožku dostatočne hydratovanú. Suchá pokožka je náchylnejšia na popraskanie a iné problémy. Voda by však nemala byť príliš chladná, inak by sa dieťa nedokázalo zotaviť z vonkajšieho chladu. Väčšina štúdií odporúča teplotu 38° C. Aj teplota po samotnom kúpeli je dôležitá. Váš domov by mal byť príjemne teplé miesto, nie však príliš prekúrené. Aj to by vysušovalo pokožku dieťaťa.

Hydratačná rutina


V suchom zimnom počasí by sa hydratácia pokožky vášho dieťaťa mala stať každodenným rituálom. Malo by to byť základným odporúčaním pre rodičov. Udržať pokožku na správnej miere vlhkosti a chránenú pred zimnými elementmi, najmä vetrom a nízkymi teplotami, je nesmierne dôležité. Deti majú väčší pomer povrchu tela k hmotnosti, takže majú väčšie riziko vystavenia a absorbovania cez pokožku.

Hydratovať treba po každom kúpeli, no nie každé dieťa má rovnaké potreby, a ani každý kozmetický výrobok nie je rovnaký. Rodičia by si mali dať pozor na levanduľu a stopy orechov či parfumy, pretože toto všetko môže privodiť alergickú reakciu. Vhodné sú výrobky s obsahom prírodných olejov, ako je jojobový, slnečnicový, olej z marhuľových semienok, ktoré preukázali najlepšie výsledky pri zvláčnení a ochrane pokožky.

Nezabúdajte na ochranný faktor


Toto odporúčanie je dôležité. A to aj pre deti a dokonca aj v zime. Začať s ochranou pokožky nie je nikdy priskoro. Malé množstvo hypoalergénneho krému s ochranným faktorom, ktorý bol špeciálne navrhnutý pre deti, by ste mali aplikovať na všetky časti tela, ktoré sú vystavené živlom – tvár a ruky. Najmä deti nad šesť mesiacov už trávia viac času vonku, takže sú v kontakte so slnkom.

Možno si myslíte, že v zime nie je slnečné žiarenie nebezpečné, ale aj počas chladnejších mesiacov si treba dať pozor na vplyv svetla odrážajúceho sa od snehu. Aj to môže spôsobiť spálenie. Vyberajte si výrobky obsahujúce slnko blokujúce látky, ako je oxid zinočnatý a oxid titaničitý, ktoré ostanú na povrchu detskej pokožky, namiesto absorbcie.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Vrstvite, ale nie príliš

Aj keď je vonku chladno, dieťa potrebuje len o jednu vrstvu viac než my. Priveľa vrstiev oblečenia znamená, že dieťaťu ostane horúco, bude sa potiť a objaví sa podráždenie pokožky. Voľte si bavlnu, cez ktorú pokožka dokáže dýchať, namiesto syntetických materiálov. Keď beriete dieťa von, uistite sa, že váš kočík má na sebe ochranu pred počasím – aby na dieťa nefúkal chladný vietor.

Hlavne prírodne


Pomerne veľa detí trpí ekzémom. Začervenané, svrbivé škvrny sa môžu objaviť po celom tele. V prípade zápalov a začervenaní by ste mali prejsť na výživné balzamy, ktoré dodajú liečenie a ochranu. Včelí vosk dokáže v pokožke udržať potrebnú vlhkosť. Upokojujúce oleje ako je kokosový a jojobový kožu zmäkčia a ochránia, kým zvlhčovadlá doženú do pokožky vlhkosť. Tieto látky môžu predstavovať alternatívu k steroidným krémom, alebo ich môžete používať po vysadení tejto liečby na vyživenie kože.

Je to o lícach a perách


Než pôjdete von, mali by ste líca svojho dieťaťa potrieť krémom, ktorý slúži ako pevná ochrana pred chladom. Mnoho odborníkov nedá dopustiť na vazelínu. Klasika je klasika.

Zdroj: dailymail.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Poruchy reči u detí neprehliadajte, môžu im v živote spôsobiť problémy
Zlá strava spôsobuje únavu, zabúdame hlavne na dostatok bielkovín
Šestnásť typov antikoncepcie a čo by ste o nich mali vedieť
Psychiatrička: Za samovraždami stoja najčastejšie vzťahové problémy

Komentáre