Technológie

Zopár tipov na darčeky pre geekov a kreatívcov

"Internetové obchody sú plné tovaru, ktoré nikto nepotrebuje. Je to ťarcha asi väčšiny kreatívnych darčekov, niektoré z nich však môžu byť aj celkom užitočné a praktické."

Erik Stríž, 11. mája 2017 10:00
Šálky s motívom klávesovej skratky Ctrl Alt Del Foto: eBay, Amazon

Set šálok Ctrl Alt Del

Darovať niekomu šálku s vtipným motívom je klišé. Takéto šálky väčšinou skončia v kuchynskej linke na mieste, kam nikto nedovidí a vyťahujú sa iba vtedy, keď má prísť na návštevu darca, aby to vyzeralo, že sa jeho dar občas používa.

Tento kreatívny set je ale predsa len trochu iný, výnimočný. Mohol by ich oceniť každý, kto sa živí prácou na počítači, predovšetkým programátori, ktorým je klávesová skratka Ctrl Alt Del dôverne známa.

Malý laserový projektor UO Smart Beam Foto: uobeam.com

Malý projektor (aj k mobilu)

Na internete sa dnes dajú nájsť rôzne malé projektory, predovšetkým tie z Číny stoja iba desiatky eur. Tieto projektory majú nízku hmotnosť, nízku cenu, malé rozmery a tiež malé šance na uplatňovanie záruky a servisu. Keď si však zoberiete do úvahy, že za cenu takéhoto malého projektora zaplatíte toľko, čo za návštevu kina takej štvorčlennej rodiny, nie je to vôbec zlé.

O niečo vyššia cenová liga je samostatný špičkový mobilný telefón s projektorom InstaShare ako príslušenstvom. Predáva sa za niečo vyše tri stovky eur a je potrebné mať k nemu aj kompatibilný telefón s platformou moto Z, momentálne sú na trhu také iba dva. Cena každého z nich presahuje 300 eur, takže cena za komplet by sa presiahla k nemalých 600 eur.

Technológia 3D pera je niečo úžasné, ale zatiaľ veľa praktického využitia nenašla. Foto: Nissan

3D pero

Takéto pero je tiež vybavené nádobkou s tekutinou, v tomto prípade však schne veľmi rýchlo a drží tvar. Z hrotu pera nevychádza iba malé množstvo tekutiny, ale hrubšia vrstva plastového kompozitu. Tento plast rýchlo tvrdne, je ľahký a dokáže držať tvar aj vo vzduchu, nepotrebuje plochý podklad.

Vďaka tomu je možné vytvoriť priestorovú kresbu. Táto technológia dnes ešte neponúka takú kvalitu, aby našla uplatnenie v každodennom živote, ale radi by sme jej nechali nejaký ten rok na vývoj. Z podobného 3D pera sa totiž raz môže stať nástroj pre kreatívcov, dizajnér a architektov, ktorí môžu v okamihu zhmotniť svoju predstavu aj bez použitia počítača a 3D modelovacieho programu.

Flexibilný tripod pre fotoaparát alebo mobil Foto: eBay, Amazon

Flexibilný tripod na fotoaparát

Každý solídny fotograf chápe, že bez statívu obmedzuje svoj repertoár o množstvo typov fotografie. Statív je preto povinnou súčasťou výbavy každého fotografa bez ohľadu na to, či fotí ľudí, mestá, prírodu alebo bloguje o všetkom možnom.

Pri určitých typoch záberu je potrebné fotoaparát alebo kameru umiestniť na také miesto a do takej polohy, s ktorou si ani statív nevie poradiť. Vtedy prichádzajú na rad flexibilné tripody, ktorými sa dá fotoaparát pripevniť aj o konár stromu, na plot alebo akékoľvek iné miesto.

Luna - Lampa inšpirovaná Mesiacom Foto: Indiegogo.com

Lampa v podobe Mesiaca

Vyzerá ako z iného sveta, vďaka hmatateľnej textúre a vzhľadu Mesiaca je ideálnym doplnkom do postmoderných bytov, rustikálne zariadených domčekov a tiež do bežných domácností našej papučovej kultúry.

Mesiac, ktorý krúži okolo Zeme, má priemer 3 476,2 kilometrov. Lampa Luna v najväčšom variante si vystačí s priemerom 60 centimetrov, aj tak ale dokáže osvetliť menší priestor. Napríklad detskú izbu, ktorá takto získa nielen príjemné osvetlenie, ale aj nový dizajnový prvok, ktorý je zároveň skvelou hračkou pre deti. Hmotnosť najväčšej verzie XXL je pritom stále dosť nízka na to, aby ju vedeli prenášať aj deti alebo sa s ňou dokonca hrali ako s veľkou loptou.

Mikroskop pre smartfóny Foto: eBay

Mikroskop na mobil

So správnym príslušenstvom môžete vylepšiť kameru v mobile natoľko, že bude fotiť krajšie, ostrejšie a zaujímavejšie snímky.

S prídavnou optikou sa z mobilu môže stať aj taký slabší mikroskop. Neuvidíte vďaka nemu krvné doštičky, ale môžete si s obľubou prezerať detail svojho vlasu alebo mobilom zväčšovať malé texty. Ceny mikroskopov pre mobily s asi 60-násobným zväčšením sa predávajú už aj za 6 eur.

Electric Pen, pero s vodivým atramentom pre výrobu plošných spojov. Foto: eBay, Amazon

Pero s vodivým „atramentom“

Ak máte doma chlapca, ktorý sa začína zaujímať o elektrotechniku, takéto pero na vodivé spoje by ho mohlo naozaj zaujať. Pri výrobe menších plošných obvodov sa využíva doska s vodivými spojmi z medi, pričom každú novú súčiastku je potrebné prispájkovať pomocou cínu. Je to proces, ktorý si vyžaduje vysokú teplotu schopnú roztaviť kov, čas na tuhnutie a aj precíznosť, aby nevznikali takzvané studené spoje.

Pero s vodivým atramentom je šikovnou alternatívou k tradičným procesom výroby plošných spojov, ktorá bude vyhovovať nielen mladším nadšencom elektrotechniky, ale aj dospelým, ktorí sa vo voľnom čase radi hrajú s logikou v elektrikárskej praxi.



POZRITE SI AJ:
Chcete oživiť párty? Využite mini projektor
Evolúcia obyčajného pera? Možno budete prekvapení
Pomocou 3D pera vyrobili auto z plastu
Mesiac v menšom vydaní môžete mať v obývačke, stojí však stovky eur
Aplikácia Snapseed upravuje aj škaredé fotky do krásy
Hodinky na vodu: Šikovný vynález, ktorý sa veľmi neujal

Komentáre