Technológie

ZenBook 3: Čo viac chcieť

"ASUS urobil tretiu generáciu svojho ultrabooku ešte príťažlivejšou. Aj pre tých, ktorým ide len o parametre."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. decembra 2016 5:30
ZenBook 3: Čo viac chcieť Foto: ASUS
Najnovší krížnik medzi ASUS notebookmi, či skôr ultrabookmi, je jeden z tých produktov, ktorý vyzerá skvele na fotografiách. A potom tento pocit z neho ostáva aj pri osobnom stretnutí. O tom vlastne ZenBook 3 je. O dizajne a o technológiách, ktoré kvôli nemu neboli utláčané do pozadia. V každom prípade na to správne porovnanie týchto dvoch fenoménov sme sa museli pozrieť bližšie.

ZenBook 3 je na prvý pohľad luxusný stroj. Dominantou dizajnu je celokovové telo s kruhovým výbrusom. Ale hlavne kompaktnosť. Hmotnosť je citeľne pod jeden kilogram a hrúbka maximálne dvanásť milimetrov. Hlavným prekvapením je, že do tohto tela štandardných 11 – palcovým ultrabookov sa podarilo vtesnať full HD obrazovku s uhlopriečkou 12,5 palca, vrátane plnohodnotnej klávesnice. Veľkosť sa dá ľahko predstaviť. Je takmer rovnaká ako hárok A4. ZenBook vošiel tak aj do príručnej tašky, ktorá je vhodná skôr pre tablety.
ZenBook 3: Čo viac chcieť Foto: ASUS

Miniatúrne rozmery ale našťastie neznamenajú, že je nutné počítať s nejakými ústupkami pri výbave. Netreba chodiť okolo horúcej kaše, mnohým je zrejmé, že ZenBook 3 je priamy konkurent MacBooku. Hlavne v očiach tých, ktorí si dobre rozumejú so systémami Windows aj Mac OS. Aj MacBook má veľmi kompaktné rozmery a hmotnosť, prakticky totožné s novinkou od ASUSu. Hlavný rozdiel je ale v použití procesorov a pamätí. Apple zvolil Intel Core M3 a M5, teda šetrnejšie a menej výkonné modely. ASUS zas Intel Core i5 a i7. Lepšie je na tom aj s operačnou pamäťou, ktorá je trochu rýchlejšie a dá sa zvoliť až kapacita 16 GB. Podobne aj SSD disk môže mať ZenBook 3 dvojnásobne väčší, konkrétne 1-terabajtový. S PCIe zapojením je navyše pri čítaní dát viac ako dvojnásobne rýchlejší. A vhod príde aj výkonnejšia grafická karta Intel HD Graphics 620.

S maximálnou konfiguráciou je táto kovová placka seriózny pracovný nástroj. Je ale nutné počítať s vyššou cenou. Porovnali sme týchto dvoch konkurentov a najlacnejší ZenBook 3 je stále približne o sto eur lacnejší, než MacBook s rovnakou kapacitou operačnej aj internej pamäte, no s pomalším procesorom. Na druhú stranu ak by niekto chcel plnú výbavu, pri oboch zaplatí takmer rovnako, okolo 1800 eur. Ale ZenBook 3 ponúkne rádovo vyšší výkon. Ultrabook od Applu má výhodu v lepšej výdrži, ktorá je asi o tretinu dlhšia. ZenBook 3 vydrží približne šesť hodín bežného používania. Preto prišla vhod technológia rýchleho nabíjania. Za pol hodinu sa ZenBook 3 nabije na takmer polovicu.

Spoločný majú aj jeden neduh. Oba notebooky disponujú len jediným konektorom, konkrétne USB typu C (Thunderbolt 3). Je to budúcnosť, to už musel zaevidovať každý. Ale prečo sa nenašlo miesto aspoň pre dva alebo tri tieto konektory? Pri kúpe je tak nutné počítať s pár eurami navyše za redukcie alebo adaptéry.
ZenBook 3: Čo viac chcieť Foto: ASUS

ASUS ZenBook 3 má ešte pár drobných bonusov, ktoré mu pridávajú plusové body. Napríklad podsvietená klávesnica s vyšším zdvihom kláves. V pravom hornom rohu rozmerného touchpadu je čítačka odtlačkov prstov. Či už na prihlásenie do Windowsu alebo na iné bezpečnostné aplikácie. Ďalším plusom je, že reproduktory vyvíjala kultová spoločnosť Harman Kardon.

V obchodoch sú aj ďalší podobní konkurenti od Lenova alebo Dellu. Buď ponúkajú podobný výkon za podobnú cenu, ale v ťažšom a rozmernejšom tele. Alebo, naopak, sú rovnako kompaktné ako ZenBook 3, ale za muziku si pýtajú väčší peniaz. ASUS tak našiel takú správnu strednú cestu.

Komentáre