Technológie

Žena s ALS dokáže písať na počítači pomocou vlastnej mysle

"Špeciálny počítač dokáže napísať to, čo si myslí mozog. Pomáha žene s laterálnou sklerózou, ktorá sa už nedokáže hýbať a ani rozprávať."

Erik Stríž, 17. novembra 2016 10:00
Hanneke De Bruijne trpiaca laterálnou sklerózou ALS. Foto: Linkedin, Utrecht NeuroProsthesis

Čo je to ALS?

Amyotrofická laterálna skleróza (ALS) je choroba mozgu, ktorej dôsledky sú pre človeka fatálne: jej sprievodným javom je úplná strata kontroly nad vlastným svalstvom, pričom životné funkcie a mentálne schopnosti pacienta ostávajú zachované na dobrej úrovni. Dnes na toto ochorenie neexistuje účinná liečba, pretože nie sú známe ani jej príčiny. Vie sa iba to, že vzniká dedične alebo najčastejšie bez zdanlivej príčiny, nie je však nákazlivá.

Ľudia s touto diagnózou ju prežívajú rôzne a mnohí sú dokonca v našom okolí bez toho, aby sme o ich chorobe vedeli, pretože sa dlho prejavuje iba tŕpnutím končatín a strácaním jemnej motoriky.

Pre ľudí, ktorí trpia ALS, ale pre iných, je nanajvýš potrebné vyvíjať technológie uľahčujúce prácu s počítačmi, pretože práve vďaka nim môžu viesť plnohodnotnejší život - samozrejme, v rámci svojich fyzických (ne)možností. Počítače umožňujú ďalej sa vzdelávať, zabávať sa, mať prehľad o dôležitých udalostiach a najmä komunikovať. Pre ľudí s ALS je komunikácia veľký problém a je preto skvelé, že vznikajú riešenia, ktoré umožňujú ovládať počítač a písanie iba pomocou myšlienok. Doslova myšlienok. A pozor, nie je to žiadna vízia alebo koncept, ale reálne fungujúci počítač so senzormi napojenými na ľudský mozog reálneho pacienta s diagnózou ALS. Zoznámte sa s Hanneke De Bruijne.

Po rokoch dokáže opäť komunikovať slovami

Hanneke lekári diagnostikovali laterálnu sklerózu v roku 2008 a dnes, po ôsmich rokoch, už nie je schopná ovládať svoje telo. S pomocou daru od organizácie Utrecht NeuroProsthesis teraz dokáže ovládať program na písanie iba vlastnými myšlienkami a očami tak, že si predstavuje, ako prstami kliká na myši.

Aby bolo možné s vysokou presnosťou odsledovať, čo si pacient predstavuje vo svojej mysli, bolo potrebné vložiť mu priamo do lebky špeciálne implantáty. To nie je niečo, po čom by sme my, bežní ľudia, túžili, ale v prípade Hanneke to bolo nevyhnutné. Musela sa naučiť, ako si má klikanie myšou vo svojej hlave predstaviť a spočiatku vedela v napísať v priemere iba jedno písmeno za 52 sekúnd. Dnes, po vyše 28 týždňoch od operácie, dokáže napísať asi tri písmena za minútu. S využitím skratiek teda dokáže napísať asi jedno slovo za minútu.

Hanneke dokonca poskytla rozhovor odbornému magazínu New Scientist, čo je vzhľadom na jej súčasný zdravotný stav prakticky zázrak. Pre magazín uviedla, že sa cíti oveľa sebavedomejšie a jej snom je, aby raz mohla ovládať svoje elektrické invalidné kreslo.

Zdroj: Verlamde ALS-patiënt bedient spraakcomputer met gedachten (youtube.com)

Písanie a kreslenie očami

O písaní a kreslení počítačom iba za pomoci vlastných očí sme už raz písali. Technológia EyeWriter od organizácie Not Impossible sa dá vyrobiť aj v domácich podmienkach a stojí približne iba 15 amerických dolárov: áno, iba 15 dolárov. EyeWriter vyžaduje softvér aj hardvér, pričom program na spracovanie pohybu očí jeho tvorca sprístupnil verejnosti celkom zadarmo. Písali sme o ňom v článku Kreslenie očami za 15 dolárov je revolúcia pre paralyzovaných.

Základom je obyčajná digitálna kamera prepojená káblom s počítačom a okuliare, na ktorých je namotovaná. Je totiž potrebné, aby kamera sledovala pohyby zrenice a dúhovky z malej vzdialenosti. Z internetu sa dá následne stiahnuť bezplatný program, ktorý sleduje pohyby očí a umožňuje prevod tohto pohybu do virtuálnej podoby, kde môže byť využívaný na kreslenie alebo aj písanie.

Na popularizáciu podobných technológií musíme počkať roky


Nebudeme naivne tvrdiť, že by sa táto technológia (alebo iná podobná) v blízkej dobe stala bežnou alebo dokonca preplácanou zo zdravotného poistenia. Na to je ešte potrebný dlhý čas, veľa byrokracie a najmä veľa testov, ktoré preukážu jej bezpečnosť. Je však dobrou správou pre každého, koho zaujíma medicínsky a technologický pokrok a verí, že technológie majú byť nielen pre bohatých a na zábavu.



ODPORÚČAME AJ:
Kreslenie očami za 15 dolárov je revolúcia pre paralyzovaných
Ovládanie počítačov ako zo sci-fi filmu
Niečo pre dámy: Maska na tvár prepojená s mobilom
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier
Mäso a syry budú vyrastať priamo zo zeme



Zdroje: ‘I’m more confident’: Paralysed woman’s life after brain implant, ALS Patient Communicates Again Thanks To First-Of-Its-Kind Brain Implant





Komentáre