Technológie

Zabezpečte svoj smartfón ešte dnes. Je to jednoduchšie, ako si myslíte

"Dôležitosť zabezpečenia vlastného mobilu nebola nikdy tak veľká, ako práve dnes. Je to pritom pomerne jednoduché."

Erik Stríž, 2. júna 2016 14:00
Ilustračná fotografia (Apple iPhone) Foto: Pixabay

Všetko si zálohujte

Hovorí sa, že nezálohuje iba ten, kto zatiaľ o nič neprišiel. Akonáhle sa mobil pokazí, stratí alebo inak znehodnotní aj so svojím obsahom, prichádzame o kontakty, správy, fotografie, videá, stiahnuté dokumenty, zaplatené aplikácie, o všetko. Práve preto je nevyhnutné nechávať si obsah zálohovať, či už manuálne alebo automaticky. A hoci zálohovanie nie je spôsobom, ako si ochrániť samotný telefón pred kybernetickým napadnutím, je súčasťou pomysleného bezpečnostného manuálu, ktorého by ste sa mali držať pri práci s modernými mobilmi.

Zdá sa, že najvýznamnejší krok smerom k ochrane používateľských údajov pred stratou spravil internetový gigant Google funkciou automatického zálohovania. Stačí, aby ste mali zapnutú automatickú synchronizáciu a telefón na váš profil v Google ukladá fotografie, videá, kontakty i aplikácie. Ak nechcete, aby sa telefón synchronizoval automaticky, môžete tak spraviť kedykoľvek inokedy, keď mobil pripojíte k počítaču.

Nainštalujte si antivírus

Antivírus je pre mobilný telefón rovnako dôležitý, ako ten na počítači. Mobilný telefón už dnes používame na množstvo vecí a zdá sa, že ním platíme čoraz častejšie. Zavoláme si pomocou neho taxík, zaplatíme za zľavový kupón, vyplatíme niektoré faktúry cez mobilnú aplikáciu internet bankingu a používame všetky tie sociálne siete a webové služby vyžadujúce heslá.

Tieto údaje sa nedajú ukradnúť len tak, vždy sú šifrované a zabezpečené. Aj napriek tomu ale počúvame a čítame správy o tom, ako niekomu z ničoho nič odišlo z bankového účtu niekoľko tisíc eur a o tom, ako sa zneužili identity stoviek a stoviek ľudí na sociálnych sieťach.

Antivírusy chránia používateľa pred škodlivým softvérom na internete, disponujú rozsiahlou databázou rôznych prejavov nebezpečných kódov. Vďaka tomu vedia v prípade ohrozenia zasiahnuť a zabezpečiť, že sa citlivé údaje nedostanú k niekomu, kto by ich vedel zneužiť vo svoj prospech.

Ilustračná fotografia (Apple iPhone) Foto: Pixabay

Využívajte možnosti, ktoré ponúkajú mobily

Senzory odtlačkov, knock code, PIN kód na odomknutie obrazovky, to všetko sú veci, ktoré významným spôsobom napomáhajú bezpečnosti mobilných zariadení. Veľmi pozitívne hodnotíme stále rastúcu popularitu senzorov odtlačkov prstov. Sú rýchle, presné, nepustia do mobilu nikoho okrem človeka s autorizovaným odtlačkom. Apple iPhone síce nebol prvý telefón s takýmto senzorom, nepochybne však odštartoval niečo, čo by sme dnes pomenovali ako trend.

Zatiaľ najlepšie pracujúci senzor odtlačkov prstov sme našli v telefónoch Apple iPhone 6s a Sony Xperia X. Ich senzory pracujú mimoriadne rýchlo a spoľahlivo. Stačí iba jemne priložiť prst a telefón vie, kto sa ho snaží odomknúť. Autorizovať sa dajú viaceré odtlačky, napríklad aj prst partnera alebo viac prstov na jednej ruke. V prípade telefónu Xperia X, ktorý má senzor na pravej bočnej stene, sme autorizovali odtlačky pravého palca a ukazováka, čo sa ukázalo ako najpraktickejšie.

S veľmi spoľahlivým a premysleným spôsobom odomykania telefónov prišiel technologický gigant LG Electronics. Ten do svojich mobilov integruje technológiu Knock Code, ktorá je v podstate naslepo naťukávaným PIN kódom. Stačí v správnom poradí poťukať prstom po vypnutom displeji a ten sa potom rozsvieti a odblokuje.

Používajte kvalitné heslá

Začiatkom tohto týždňa sme vás informovali, že Microsoft pripravuje významnú zmenu v tvorbe hesiel. Pre prihlásenie sa do jeho služieb budete potrebovať kvalitné heslá náročné na odhalenie, pričom slabé heslá vám systém od Microsoftu ani neakceptuje. Nie je to žiadna novinka, Facebook, internet banking a množstvo iných služieb si túto technológiu osvojilo už dávno, Microsoft ju však využije napriek celým svojím portfóliom softvérových produktov.

Kvalitné heslo je častokrát bezpečnejšie, ako všetky jeho moderné alternatívy. Ak sa v ňom nachádza aspoň jedno veľké písmeno, číslo a aspoň jeden špeciálny znak (napríklad pomlčka, mriežka a podobne), šanca na jeho odhalenie robotom je veľmi malá, respektíve by trvala mimoriadne dlho.

Ilustračná fotografia (Apple iPhone) Foto: Pixabay

Zaheslujte si vybraný obsah v mobile

Ak máte v mobile priveľmi citlivý obsah, ktorý by ste iba veľmi neradi videli v rukách iných ľudí, celkom určite sa rozhliadnite po funkciách zaheslovania jednotivých súborov. Veľa mobilov má takúto funkciu v sebe zabudovanú už ako súčasť štandardnej výbavy. Aby ste mohli takto zaheslovaný dokument otvoriť, potrebujete heslo. A aj ak súbor prenesiete do počítača, nebude ho tam možné otvoriť, pretože bude aj naďalej chránený.

Výhodou (a zároveň nevýhodou) moderných šifrovacích programov je, že keď zakódujú vybraný súbor, ten sa dá odblokovať iba pomocou rovnakého programu.

Nerobte jail break a root, ak nie ste odborníci

Jail break, inštalovanie aplikácií z neoverených zdrojov a takzvaný root, to sú výrazy, ktoré sú skúseným používateľom mobilných telefónov a tabletov dôverne známe. Je to určitý proces, po absolvovaní ktorého môžu do svojho zariadenia nainštalovať akýkoľvek softvér - a predovšetkým ten, ktorý nie je obsiahnutý v oficiálnych obchodoch Google Play a AppStore.

Tieto aplikácie z neoverených zdrojov sú však často napadnuté škodlivým softvérom. Sú zdroje, ktoré by sme mohli považovať za overené, avšak pri hľadaní akejkoľvek bežne platenej aplikácie cez vyhľadávač sa v prvom rade dopracujeme skôr k pochybným výsledkom. Stránky typu “paid apk for free” jednoznačne zaváňajú podvodom a keď si z nej stiahnete do mobilu aplikáciu, je veľká šanca, že spolu s ňou vpustíte do telefónu aj nebezpečný softvér. Ten bude môcť inštalovať ďalšie aplikácie alebo posielať SMSky na audiotextové čísla, čo zistíte až po mesiaci vďaka vysokej faktúre za mobilné služby.

Administrátorské úkony typu jail break, root alebo povolenie inštalovania neoverených aplikácií robte na svojom mobile iba vtedy, keď ste odborníci alebo aspoň veľmi skúsení a nedôverčiví. Tieto funkcie často používajú vývojári aplikácií a ľudia, ktorí majú záujem svoj telefón významným spôsobom vylepšovať - pre bežného používateľa však nie sú vôbec zaujímavé a ani dôležité.


Je potrebné uvedomiť si, že smartfón, to nie je iba hračka s displejom na esemeskovanie a volanie. Je to náš každodenný pomocník, ktorý o nás vie všetko - našu aktuálnu polohu, aktivity, pozná naše heslá, zvyky, skrátka všetko. Je preto nanajvýš nevyhnutné, aby sme pri jeho používaní mysleli aj na to, ako ho aspoň pasívne chrániť.



ODPORÚČAME AJ:
Microsoft zakáže všetky jednoduché heslá
Na bezpečnosť dbajte už pri vytváraní si profilu na sociálnej sieti
Nové funkcie v mobiloch budú hlavne o bezpečnosti
Senzory odtlačkov prstov mieria aj do lacnejších mobilov
Ak vám ukradnú telefón, vymazať jeho obsah môžete aj na diaľku

Komentáre