Technológie

Za satiru na sociálnych sieťach bude v Saudskej Arábii hroziť väzenie

"Úrady v septembri 2017 vyzvali obyvateľov, aby nahlasovali podozrivú aktivitu osôb na sociálnych sieťach."

TASR, 16. septembra 2018 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Saudská Arábia bude trestať satiru zverejnenú online, ktorá "narúša verejný poriadok", až piatimi rokmi väzenia. Oznámila to v utorok tamojšia prokuratúra v rámci svojho boja proti disentu.

"Výroba a rozširovanie materiálov, ktoré prostredníctvom sociálnych médií zosmiešňujú, provokujú a narúšajú verejný poriadok, náboženské hodnoty a verejnú morálku, budú považované za kybernetický zločin trestateľný maximálnym odňatím slobody na päť rokov a pokutou tri milióny rialov (689.000 eur)," uviedla prokuratúra.

Vplyvný saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán si vyslúžil ostrú kritiku za to, že od svojho ustanovenia za následníka trónu v júni 2017 si na mušku berie ľudskoprávnych aktivistov a politických disidentov.

Tamojšia legislatíva týkajúca sa kybernetického zločinu je predmetom znepokojenia medzi aktivistami po celom svete. Desiatky občanov boli obvinené z disidentskej činnosti za príspevky na Twitteri.

Úrady v septembri 2017 vyzvali obyvateľov, aby nahlasovali podozrivú aktivitu osôb na sociálnych sieťach. Nariadenie bolo zastrešené všeobecnou definíciou "teroristických" zločinov, pripomína stanica France 24.

Saudskoarabská prokuratúra v utorok taktiež oznámila, že sa usiluje dosiahnuť trest smrti pre popredného islamistického duchovného Salmána Audu, ktorého spolu s ďalšími 20 osobami úrady zatkli minulý rok.

Komentáre