Technológie

Android alebo Windows? Tento tablet vám dá na výber

"Xiaomi Mi Pad 2 je tablet s upraveným systémom Android, ktorý má potenciál ohroziť aj známe a dobre zabehnuté značky v Európe. Má totiž všetko, čo od výborného tabletu očakávame. "

Erik Stríž, 26. novembra 2015 13:00
Windows alebo Android? Xiaomi Mi Pad 2 vám dá na výber. Každý zo systémov má svoje nesporné výhody. Foto: Xiaomi
Spoločnosť Xiaomi nie je na trhu úplnou novinkou, napriek tomu sa ešte stále nezaraďuje medzi tie populárnejšie. Na vrchole stále kraľujú značky, ktoré investujú viac finančných prostriedkov a energie do reklamy. Nemožno však tvrdiť, že by boli smartfóny a tablety od tejto značky horšie, skôr naopak. Za veľmi rozumné peniaze ponúka také produkty, ktoré bývajú u konkurencie drahšie aj o stovky eur.

Príkladom, že aj špičková elektronika môže stáť do dvesto eur, je tablet s názvom Mi Pad 2. Má všetko, čo očakávame od špičkového tabletu a na jeho morálnej hodnote neuberá ani skutočnosť, že vo veľkej miere kopíruje dizajn od spoločností Apple a Nokia.

Tablet s Androidom a Windows 10 Xiaomi Mi Pad 2 v šedom prevedení. Foto: Xiaomi

Nová generácia USB konektora

Dizajn nového tabletu pripomína slávny iPad od amerického výrobcu, ale to je snáď údel každého nového tabletu. Ten od Xiaomi má tenké okraje okolo displeja, celkom plochú zadnú stenu, hrúbku neskutočných iba sedem milimetrov a uhlopriečku osem palcov. Formát displeja je praktický 4:3, takže sa na ňom budú výborne čítať elektronické knihy, PDF magazíny a knihy.

Rozlíšenie tohto osempalcového displeja je až 1536×2048 pixelov a použitá technológia obrazu IPS LCD zaručuje vysokú kvalitu zobrazenia. Sú pre ňu typické jasné a sýte farby, dobrá čitateľnosť v exteriéri a vysoká citlivosť na dotyky. S takto vysokým rozlíšením je potešenie sledovať fotografie a video. Zaujímavosťou je, že výrobca do systému zakomponoval špeciálnu funkciu, ktorá pri čítaní elektronických kníh automaticky prispôsobuje vlastnosti displeja tak, aby bolo čítanie čo najmenšou záťažou pre oči.

Popri špičkovom displeji sa môže tablet pochváliť aj zaujímavou novinkou vo svete elektroniky - novou generáciou konektorov USB. Nový formát sa volá USB Type-C a okrem vyššej prenosovej rýchlosti dát je obojstranný.

Tablet sa bude predávať v dvoch farbách (šedá a zlatá) a zabaliť sa bude dať do obalov rôznych farieb. Foto: Xiaomi

Android alebo Windows?

Tablet Mi Pad 2 sa bude predávať v dvoch variantoch, pričom tie sa od seba budú líšiť zásadne - operačným systémom. Nie je zvykom, aby sa rovnaké tablety ponúkali s rôznymi prostrediami, ale Xiaomi sa rozhodlo spraviť tento ústretový krok k zákazníkom aj tak. Prekvapivé pritom je, že verziu s Windows 10 si nebudú zákazníci musieť priplácať, tablet bude stále stáť menej ako dvesto eur.

Táto variabilita v nastavení operačného systému je možná vďaka pokrokovému čipsetu, ktorý v tablete pracuje. Potichu v ňom na frekvencii až 2,24 GHz tiká procesor Intel Atom X5 a asistuje mu grafický procesor Intel HD Graphics. Ten zvyčajne nachádzame v notebookoch, pravdepodobne je aj v tom vašom.

Vyzerá ako Apple iPad mini alebo ako Nokia N1? To ale asi údel každého nového tabletu, že bude porovnávaný. Foto: Xiaomi

Batéria ako stvorená na dlhé cesty

Výrobca venoval veľkú pozornosť aj tomu, aby tablet vydržal dlho bez nabíjačky. Má vstavanú batériu s kapacitou až 6190 mAh, čo je aj vo svete tabletov nadštandard. V praxi by to malo znamenať výdrž na úrovni niekoľkých dní. Výrobca uvádza, že jeho tablet vydrží prehrávať filmy až dvanásť hodín.

Tento tablet vyzerá až priveľmi dobre, ale vedzte, že to nie je žiadny koncept. Je to skutočný tablet, ktorý sa už čoskoro začne predávať - a dúfame, že dorazí aj na Slovensko. Mohol by totiž pozitívne ovplyvniť trh, ktorý by sa musel prispôsobiť novej agresívnej cenovej politike značky Xiaomi.

Xiaomi Mi Pad 2 s dizajnom podobným Apple iPad mini sa bude predávať v dvoch farebných prevedeniach, okrem základnej šedej aj v atraktívnej zlatej farbe. V ponuke predajcov potom bude rôznorodé príslušenstvo, od klávesníc cez púzdra a obaly rôznych farieb.


ODPORÚČAME AJ:
Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu
Skutočný Ironman bude pravdepodobne hendikepovaný. Prečo?
Google Impact Challenge: 72 hodín pre dobro ľudstva
Päť aplikácií na iPhone, ktoré z vás spravia lepšieho kuchára
Lacný tablet, na ktorý sme dlho čakali

Komentáre