Technológie

Využívanie prvkov inteligentnej domácnosti môže značne ušetriť peniaze

"Inteligentné riešenie domácnosti už zďaleka nepredstavuje iba zapínanie či vypínanie spotrebičov na diaľku."

TASR, 18. augusta 2019 8:00
Ilustračné foto. Foto: Sony
Smart prvky sa už stávajú bežnou súčasťou slovenských domácností. Na jednej strane ľuďom uľahčujú život, na strane druhej prinášajú viaceré benefity.

Medzi najvýznamnejšie patrí úspora energií, čo sa pozitívne odráža na rodinnom rozpočte. Preto sa tieto riešenia stávajú súčasťou novostavieb a mnohí ich zavádzajú pri rekonštrukciách svojich domovov. Na zmenu domácnosti z bežnej na inteligentnú je dnes možné získať aj výhodné financovanie.

Inteligentné riešenie domácnosti už zďaleka nepredstavuje iba zapínanie či vypínanie spotrebičov na diaľku. Dnes je inteligentné riadenie možné medzi všetkými spotrebičmi. Je to teda ovládanie svietidiel, vykurovanie interiéru, obsluha zabezpečovacieho a kamerového systému či ovládanie žalúzií. Pri zriaďovaní inteligentných domácností sa najčastejšie využívajú dva systémy – drôtový a bezdrôtový.

"Pri prvom riešení je potrebné prispôsobiť celú kabeláž v domácnosti. Ak ide o novostavbu, rozhodne odporúčame drôtový systém, je to istota, nie je tam potrebné meniť batérie ani celý systém pravidelne kontrolovať. Bezdrôtový systém používame tam, kde už máme hotovú elektroinštaláciu a chceme z klasickej domácnosti urobiť inteligentnú."

"Ide najmä o staršie stavby. Toto riešenie je v týchto prípadoch lepšie z hľadiska financovania, dá sa rozširovať, resp. je možné pridávať ďalšie funkcie aj postupne," hovorí Pavol Ruják z firmy Abek.

Podľa Radovana Slobodníka z Prvej stavebnej sporiteľne v poslednom období evidujú rastúci trend majiteľov domov či bytov, voliť pri prerábke komplexnosť a zvyšovanie nielen komfortu, ale aj bezpečnosti bývania. Bežnou súčasťou smart prvkov sú kamerové systémy či alarmy, ktoré sú napríklad schopné upozorniť na diaľku na vytopenie bytu, prípadne požiar. Všetky tieto prvky je možné financovať zo stavebného sporenia.

V každej domácnosti sa dá ušetriť na energiách 20 až 30 %, v lete na chladení, v zime na kúrení. Závisí iba od toho, koľko komponentov inteligentnej domácnosti sa využíva. Zásluhou inteligentnej domácnosti môžno napríklad počas celého dňa natáčať žalúzie podľa denného svetla, aby sa dom zbytočne neprehrieval a klimatizácia nešla naplno.

Veľa sa dá ušetriť aj na kúrení. V bežných domácnostiach majú ľudia termostat nastavený na jednu teplotu, inteligentná domácnosť umožňuje nastaviť teplotu v každej miestnosti individuálne.

Komentáre