Technológie

Vybavte svoju domácnosť LED pásmi, ušetríte a budete moderní

"Osvetľovacia technológia LED je lacná, intenzívna, flexibilná, vyžaduje si málo energie a dá sa použiť prakticky kdekoľvek, dokonca aj pod vodou. "

Erik Stríž, 30. decembra 2016 10:00
LED pásy použité v interiéri aj exteriéri Foto: Pinterest
Keď si človek pozerá všetky tie krásne fotografie moderných interiérov, všimne si, že veľkú časť z celkového dojmu tvorí osvetlenie. Práve intenzita svetla, dizajn lámp, farba, teplota, to všetko má vplyv na to, ako sa v miestnosti ľudia cítia.

Je teda dobré, že sa aj do bežných domácností dostali celkom nové spôsoby osvetľovania, predovšetkým LED diódy. To sú také malé polovodičové súčiastky, ktoré elektrikári bežne používajú už desiatky rokov, ale až v tých posledných sa ich využitie rozšírilo do áut, domácností, exteriérov a všade inde, kde je potrebné svetlo.

LEDky majú v porovnaní s klasickými žiarovkami nepomerne menšiu spotrebu energie, pričom vôbec nestrácajú na intenzite svetla a na jase. Výhodou je aj to, že sa dajú ľubovoľne kombinovať, aj pri niekoľkohodinovom svietení sa nezohrievajú a jeden päťmetrový pás s desiatkami LEDiek môžete napájať z obyčajnej deväťvoltovej batérie za dve eurá.

Ak sa rozhodnete pre farebné LEDky, tak nemáte čo pokaziť - modrá je modrá, červená je červená a zelená je zelená. Biela má však dva varianty, teplý (warm) a studený (cold). To, ktorý variant si vyberiete, závisí od umiestnenia osvetlenia. Do obývacích miestností, spální a všade tam, kde človek väčšinou oddychuje, sú určené LEDky s teplou bielou. Má mierne žltkastý nádych a neťahá oči. Do kuchyne, šatníkov, komory a do exteriéru sa zasa hodí studená biela.


Drahšie = menej práce,
lacnejšie = viac možností


Na internete si môžete svetelné LED pásy zakúpiť doslova za zopár eur, pričom tento pás môžete ľubovoľne strihať, rozdeľovať a spájať. Väčšinou sa predáva so samolepiacou zadnou stranou, vďaka čomu sa dá nalepiť napríklad na spodnú hranu stola alebo kuchynskej linky.

Nevýhodou je, že tieto lacné pásy sú umiestnené na tenkej fólii, ktorá väčšinou nie je vodotesná a navyše nevyzerá veľmi esteticky, preto je vhodné vkladať ju hliníkových rámov s jednou stranou prekrytou priesvitným plastom. Vtedy sa svetlo pekne rozptyľuje a nie je bodové, ale súvislé. Okrem toho musíte svojpomocne vyriešiť pripojenie do elektriny cez nejaký adaptér alebo na batériu. Hlavne - a to je veľmi dôležité - pás s LED diódami nesmiete zapojiť priamo do elektrickej zásuvky na 220 voltov. Je potrebné používať adaptéry, ktoré prúd aj napätie znížia.

Ak sa rozhodnete pre kúpu už hotového riešenia, dostanete k LED pásu aj kryt, potrebné káble a napájací adaptér do elektrickej zásuvky. Tieto kryty sú častokrát vodotesné a dajú sa bez problémov používať aj v exteriéri, napríklad na balkóne. Je to síce drahšie riešenie, ale ušetrí vám čas aj námahu.

Interiér

Použitie LED osvetlenia v interiéri nemá hranice, môžete celkom popustiť uzdu svojej kreativite a zručnosti. Často sa súvislé svetelné pásy používajú na zadných stenách nábytkov, kedy efektne osvetľujú stenu za nimi. Populárne a veľmi praktické je tiež osvetlenie pracovnej dosky na kuchynskej linke.





V moderných interiéroch so schodmi sa ukazuje ako praktické a veľmi pekné podsvietenie zábradlia pri stene. V takomto prípade je osvetlená nielen stena pod zábradlím, ale aj schody, pričom osobe chodiacej po schodoch nesvieti svetlo priamo do očí. Je to dobré riešenie pre večerné prechádzky zo spálne na poschodí do chladničky :-)

LED technika je vhodná nielen ako nočné osvetlenie, s dostatočne silným napájaním a s primeraným počtom diód je možné dobre osvetliť celú miestnosť tak, aby bola jasná ako počas dňa.



Exteriér

V exteriéri, teda na dvore, balkóne, na terase, nachádzajú LED svetlá rozmanité uplatnenie. Vďaka nízkej spotrebe a nízkej prevádzkovej teplote sú bezpečné a spoľahlivé. Na internete môžete nájsť množstvo inšpirácií, ktoré spracovali domáci kutilovia už pred vami. LEDky im osvetľujú príjazdové cesty na pozemok, terasy so záhradným nábytkom, efektne určujú hranice schodov a obrubníkov.











ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre