Technológie

Ako zmeniť vzduch na pitnú vodu? Trocha vzduchu a trocha slnka

"V Rakúsku vymysleli miniatúrny odsávač vlhkosti, ktorý môžete pripnúť na bicykel a získavať vodu priamo zo vzduchu."

Erik Stríž, 14. septembra 2016 13:00
Samodopĺňajúca sa fľaša Fonus Airo Foto: Fonus
Plastové fľaše sa vyrábajú stále v nepreberných množstvách, ale spoločnosť sa postupne uberá smerom ich opätovného využívania a recyklácie. Je to nevyhnutné, pretože už dnes je environmentálny dopad plastových výrobkov tak zásadný, že ovplyvňuje životy zvierat i ľudí.

Používať jednu fľašu viackrát je nepochybne dobrý prístup, ale ešte ďalej zachádza istý rakúsky startup. Vyrába fľašu, ktorá sa nielen opakovane používa, ale sa aj sama dopĺňa pitnou vodou. Nepotrebuje k tomu žiadny tradičný zdroj, vystačí si s obyčajným vzduchom.

Mäkký obal je zároveň solárnym panelom, ktorý môže v prípade potreby nabíjať aj telefón. Foto: Fonus
Fontus Airo dokáže vytvoriť pitnú vodu zo vzduchu, nech to vyznie akokoľvek futuristicky alebo nepravdepodobne. Vzduch, ktorý dýchame, totiž takmer vždy obsahuje vodu a jej množstvo meriame ako vlhkosť. Vzduch je schopný obsiahnuť určité množstvo vodnej pary, ktorá sa pri vhodnom spôsobe spracovania dokáže premeniť do tekutého skupenstva. Na jeden kubický meter vzduchu pripadá maximálne niekoľko gramov vzduchu, aj to ale stačí na to, aby sa samodopĺňajúca sa fľaška stala plnou vody. Ak nežijete niekde na púšti, nejaká tá použiteľná vlhkosť sa vždy nájde.

Samodopĺňajúca sa fľaša Airo funguje podobne, ako odsávače vlhkosti. Na jej fungovanie sa vyžaduje elektrická energia, avšak po tejto stránke je fľaša celkom nezávislá od bežných zdrojov. Jej súčasťou je obal, ktorý sa po rozložení stane solárnym kolektorom, ktorý sa cez USB kábel spojí s vrchnákom fľaše. Ten obsahuje malý elektrický ventilátor, ktorým sa vzduch nasáva do nádoby a ochladzuje. Zozbieraná vlhkosť sa mení na čistú vodu a celý proces trvá pomerne krátko. Za pekného dňa sa pol litra pitnej vody nazbiera za jednu hodinu.

Dizajnéri to vymysleli tak, aby sa fľaša dala jednoducho pripnúť na bicykel alebo ruksak. Foto: Fonus
Airo nie je až taká obrovská inovácia, pretože odsávače vlhkosti sú nám dobre známe už dlhé roky. Výrobcovi hrá do kariet praktické prevedenie a energetická nezávislosť jeho produktu. Samodopĺňajúca sa fľaša bola pôvodne vyrobená pre turistov a cyklistov, ale mohla by byť výborným produktom pre ľudí, ktorí žijú v oblastiach s nedostatkom pitnej vody.

Je však otázne, ako dobre toto zariadenie pracuje v klimatických podmienkach s veľmi nízkou vlhkosťou vzduchu a aká je jeho výrobná a predajná cena. O nej zatiaľ rakúsky startup neinformuje.


Zdroj: Fontus Airo


ODPORÚČAME AJ
Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Nové bezpečnostné sklo v mobile ochráni aj vášnivých selfíčkárov
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Za málo peňazí málo muziky? Dnes to už neplatí

Komentáre