Technológie

Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to

"Operačný systém Mac OS od značky Apple je v porovnaní s takým Windowsom a Linuxom oveľa bezpečnejší. Neznamená to však, že by sa hrozbám úspešne vyhýbal."

Erik Stríž, 21. júla 2016 15:00
Notebook Apple Macbook Foto: Pixabay
Je všeobecne známe, že ak máte počítač alebo tablet s operačným systémom Windows, tak je celkom nevyhnutné mať v ňom nainštalovaný aj antivírusový program. Aj samotný Windows dokáže zachytiť veľké množstvo hrozieb, ale riešenia od nezávislých vývojárskych spoločností sú nepomerne bezpečnejšie. Ak používate Windows a dodnes nemáte žiadny z antivírusových programov, celkom jednoznačne vám jeden dôrazne odporúčame nainštalovať. Sú k dispozícii aj zadarmo, napríklad taký Avast.

Problémom sú aplikácie, programy, webstránky, videá, ktoré umožnia preniknúť do systému takzvanému vírusu. Popravde, vírus nie je celkom správne označenie, ale za posledné desaťročia zľudovelo - v skutočnosti pre nás hrozbu predstavuje akýkoľvek škodlivý kód, nielen vírus. Napríklad malvér, pishing, červy a rôzne iné druhy programov, ktoré majú za cieľ robiť v počítači alebo tablete problémy. V najhoršom prípade vás škodlivý program otvorene vydiera, aby ste mu zaplatili za vlastné dokumenty uložené v počítači. Na obrazovke sa zobrazí výzva, aby ste za svoje údaje a dokumenty zaplatili výkupné, vraj potom bude všetko dobré - avšak nič už dobré nebude, údaje o vašej debetnej alebo kreditnej karte putujú priamo databázy tvorcu škodlivého kódu, ktorý ich potom predáva ďalej niekde v temných zákutiach internetu, na dark webe.

Počítač Apple iMac Foto: Pixabay
Operačný systém od značky Apple funguje inak, ako ten od Microsoftu. Vďaka tomu je menej náchylný na hrozby, avšak stále sa im nevie vyhnúť s absolútnou spoľahlivosťou. Napríklad nie je schopný rozlíšiť, či webstránka, ktorú ste práve navštívili, neobsahuje podvodný obsah alebo pishing, teda neoprávnenú snahu o získanie vašich osobných alebo platobných údajov.

Preto už aj firmy vyrábajúce antivírusové programy predávajú softvérovú ochranu aj pre počítače Apple. V prvom rade to oceňujú firmy, ale chrániť svoje súkromie je nanajvýš relevantné aj pre bežných ľudí. Jedným z tých najspoľahlivejších je antivírus od Kaspersky Lab, ale po krátkom hľadaní s dozviete o mnohých ďalších. Zaujímavosťou je, že tieto rovnaké spoločnosti vyrábajú aj antivírusové programy pre mobilné telefóny a tablety, ktoré je dnes potrebné chrániť tiež.

Počítač Apple iMac Foto: Pixabay
Istý bezpečnostný špecialista menom Bogdan Botezatu z firmy Bitdefender ešte minulý rok v rozhovore pre technologický magazín tvrdil, že vtedy najnovšia verzia systému Apple Mac OS X trpí toľkými bezpečnostnými nedostatkami, že sa vyrovná aj starším verziám Windowsu. Pokračuje vysvetlením, že systém Mac OS nie je ako taký celkom sterilný a teda ani odolný pred vírusmi a malvérom. Nie tak dávno sa viac ako 600-tisíc počítačov s týmto systémom dostalo do ohrozenia takzvaným Flashback malvérom, ktorý využíval na svoju funkčnosť aplikáciu Java. Pre bežného človeka toto nie je možno celkom zrozumiteľné, dôležité však je, že vírusy fungujú aj na Apple.

Je dobré vedieť o tom a pouvažovať, či by nebolo vhodné aspoň sa rozhliadnuť po antivírusoch pre tento systém. Je vždy lepšie raz za rok zaplatiť dvadsať eur za antivírus, ako prísť o všetky osobné dokumenty alebo dokonca si nechať vybieliť účet v banke.


Zdroje: tlačová správa Kaspersky Lab (apríl 2015), Digital Trends


ODPORÚČAME AJ:
Kybernetické útoky sú stále častejšie
Nepodceňujte bezpečnosť na sociálnych sieťach
Bezpečnostný škandál: väčšina mobilov má závažnú chybu
Antivírusy sa vyrábajú aj pre mobily a tablety (1)
Antivírusy sa vyrábajú aj pre mobily a tablety (2)


Komentáre