Technológie

Chcete lietať spolu s vtákmi? Žiadny problém

"Virtuálna realita je veľká vec. Najmä, keď sa spojí so skutočným svetom a dopraje nám možnosti, o ktorých sme predtým iba snívali. Chcete lietať ako vták? Žiadny problém. "

Erik Stríž, 23. októbra 2015 12:00
PowerUP FPV, lietadlo s virtuálnou realitou Foto: PowerUP
Keď sa pýtame, či chcete letieť ako vták, nemyslíme to metaforicky. Skutočne chcete letieť ako vták, teda obratne, vysoko a bez toho, aby ste zaberali veľa priestoru? Technológia virtuálnej reality dokáže dopriať takýto zážitok, hoci fyzicky budete stáť alebo sedieť niekde na lúke. Na hlave budete mať nasadený headset virtuálnej reality, ktorý bude v priamom prenose prenášať obraz z kamery pripevnenej na malom lietadielku.

Realita, ktorá vyzerá skoro ako sci-fi, vzišla zo spolupráce spoločností PowerUP a Parrot. Tieto dve značky spoločne vytvorili produkt, ktorý umožňuje doteraz nevídané využitie hračky, ktorou sa virtuálna realita stala za posledné roky.

PowerUP FPV, lietadlo s virtuálnou realitou Foto: PowerUP

Spojenie jednoduchosti a modernej techniky

Ilúzia trojrozmerného priestoru nie je vo virtuálnej realite nič jedinečné. Používa sa dobre známy princíp, ktorý nám umožňuje vnímať hĺbku sveta vlastnými očami. Pred každé oko je postavený displej so samostatným obrazom, pričom medzi dvojicou takmer identických je nepatrný rozdiel v uhle pohľadu. Vďaka tomu náš mozog rozpozná scénu ako trojrozmernú a my si môžeme užívať.

Zdanlivo jednoduchý princíp funkčnosti je ale kombinovaný s modernou technikou, ktorú máme vo svojich smartfónoch a s kamerami pripevnenými na malé diaľkovo ovládané lietadielko. Aby všetko fungovalo ako má, musia spolu ladiť bezdrôtové spojenia Wi-Fi, kamery, displej, gyroskopy a elektrické motorčeky. To všetko sa dá zosúladiť pomocou vhodného softvéru.

Na lietadielko umiestnili kameru, pričom celé lietadlo je možné ovládať pomocou mobilného telefónu. Ten musí mať v sebe gyroskop, čo je doménou najmä smartfónov s cenou okolo 300 eur a vyššou.

Pomocou pohybov hlavy manévrujete lietadlo a vďaka headsetu virtuálnej reality vidíte 3D obraz sveta, ako keby ste boli lietadlom práve vy. Ak je displej telefónu dostatočne kvalitný a reakcie na manévrovanie rýchle, musí ísť o mimoriadny zážitok.


Zdroj: youtube.com

Aj Slováci majú svoj projekt pojazdnej virtuálnej reality

Nasadiť kameru na niečo pohybujúce sa a ovládať to pomocou headsetu s virtuálnou realitou nie je iba doména vynálezcov zo zahraničia. Podobný projekt priamo pred našimi očami odprezentovali aj mladí Slováci, ktorí študujú na Fakulte informatiky a informačných technológií na STU v Bratislave.

Vyrobili ovládanie malého auta na diaľku prostredníctvom gamepadu a headsetu virtuálnej reality. Vozidlo DriVR je momentálne vo fáze prototypu. Vodič môže ovládať pohyb malého vozidla pomocou herného gamepadu a prostredníctvom prepojenia headsetu Samsung Gear VR s pohyblivými kamerami na ovládanom aute môže sledovať okolie.

Technológia by v budúcnosti mohla nájsť uplatnenie napríklad tam, kde sa človek nevie dostať, ale potrebuje vyslať prieskumné vozidlá. Druhým priestorom, v ktorom by sa DriVR určite našiel, je zábavný priemysel. Veď si predstavte tú radosť, riadiť na diaľku autíčko a sledovať jeho jazdu priamo z maličkého kokpitu.

ODPORÚČAME AJ:
Hnevajú vás drony? Touto zbraňou ich môžete zostreľovať bezpečne
Študenti v Bratislave dostali centrum plné modernej techniky
Virtuálna realita a internet pre každého: Kam až chce zájsť Facebook?
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov

Komentáre