Technológie

Viete, čo robiť so starým mobilom? Poradíme vám

"Na svete je približne päť miliárd používateľov mobilných telefónov. Len 10% z nich svoje staré, nepoužívané mobily odovzdá na recykláciu."

Tablet.TV, 13. augusta 2017 8:00
Ilustračná fotografia Foto: Pexels
Na to, že starý mobil nemá byť súčasťou komunálneho odpadu, upozorňuje aj grafický symbol, ktorý býva umiestnený na zadnej strane telefónu.

Staré a nefunkčné zariadenia patria do nádob na elektroodpad. Zberné nádoby možno nájsť v každej predajni s elektrom. Väčšinou sa nachádzajú na viditeľnom mieste a bývajú označené sprievodným informačným textom. Z mobilu pred odovzdaním netreba vybrať batériu a dávať ju do samostatnej nádoby určenej na batérie, zo zariadení ich vyberú spracovatelia elektroodpadu.



Za odovzdanie starého mobilu v predajni sa neplatí a predajca nesmie podmieňovať prevzatie starého zariadenia kúpou nového. Táto zásada platí pre všetky drobné elektrospotrebiče – od holiacich strojčekov, cez kanvice až po vysávače.

Podľa odhadov ekologických organizácií by sa z jedného milióna recyklovaných mobilov dalo získať približne 16 ton medi, 350 kilogramov striebra, 34 kilogramov zlata a 15 kilogramov paládia.

ODPORÚČAME AJ:
Toto tu ešte nebolo: Pobrežnou hliadkou budúcnosti sa stanú drony
VIDEO: Pivo z 3D tlačiarne? Americkí vedci vedia, ako na to
VIDEO:Privátna vesmírna spoločnosť vyvezie ľudí na výlet okolo Mesiaca

Komentáre