Technológie

VIDEO: Úžasný svet pod mikroskopom

"Chémia dokáže byť skutočne pôsobivá, ak sa pozeráme veľmi zblízka."

Erik Stríž, 16. februára 2017 10:00
Beauty of Science Foto: Beauty of Science
Keď je reč o fyzike, chémii a vede ako takej, zvyčajne si predstavíme školských profesorov alebo nudných vedcov zatvorených niekde v laboratóriách. Nie je to nepravdivá predstava, pretože práve prostredníctvom nich sa zvyčajne s vedou stretávame.

Neznamená to však, že v takej chémii alebo fyzike nemožno hľadať niečo zábavné či krásne. Skutočnosť, že pod mikroskopom je svet občas oveľa zaujímavejší, ako tento náš “veľký” svet, dokazuje séria videí od tvorcu The Beauty of Science. Tento tím ľudí vyrába krásne vedecké videá, ako sa sám predstavuje verejnosti.

Videoséria s názvom Miniglobelet má zatiaľ iba niekoľko častí a predstavuje nám svet sledovaný okom mikroskopu v krásnej a autentickej forme. Môžete na vlastné oči sledovať drobné častice pohybujúce sa na tenkej vrstvičke vody, chemické reakcie, miečanie tekutín či voľným okom neviditeľné procesy kryštalizácie.

Na videách nižšie môžete vidieť makro zábery minerálu alunitu, miešanie alkoholu s farebnými pigmentmi, vodou či odstraňovačom atramentu. Na iných videách rovnakého kanála nájdete aj iné jedinečné videá sledujúce procesy horenia, ladné pohyby dymu, tvorby bublín, zmeny farebností a ďalších procesov, ktorým bežne nevenujeme žiadnu pozornosť.










ZdrojElemental Burning od Beauty of Science

Videá sú autentické, avšak občas dramaticky zrýchlené. Keby sme chceli sledovať všetky tieto úžasné procesy v reálnom čase, zmeny by sme častokrát ani nespozorovali, pretože by sa prejavovali iba veľmi pomaly. Videá sú poskladané z množstva kvalitných fotografií, ktoré boli zhotovené prostredníctvom optiky mikroskopu.


Zdroj:Beauty of Science

ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre