Technológie

VIDEO: Robotický pes Aibo už má svojho majiteľa

"Pes takmer na nerozoznanie od skutočného vrtí chvostom, pohybuje ušami, behá a šteká."

Tablet.TV, 24. januára 2018 10:00
Na snímke technologická novinka - domáci robotický pes Aibo. Foto: TASR/AP
Japonský výrobca Sony po vyše 18 rokoch vdýchol nový život preslávenému robotickému psovi značky Aibo. Je úplne nový a vybavený umelou inteligenciou.

Rodinný miláčik je na pohľad krajší ako jeho starší predchodca, a najmä múdrejší. Sony mu dalo do vienka umelú inteligenciu a strojové učenie, vďaka čomu sa dokáže naučiť nové úlohy a stále sa v nich zlepšovať. Zároveň si dokáže zapamätať majiteľov a komunikovať s nimi ako skutočný pes.

Takmer na nerozoznanie od skutočného psa vrtí chvostom, pohybuje ušami, behá a šteká. Aibo využíva „ultra-kompaktné“ pohonné jednotky, ktoré mu umožňujú meniť polohu v 22 osiach. Jeho oči tvoria dva OLED panely, ktoré Aibo využíva ako prejav emócií. Robotický pes sa dokáže hýbať, hrať alebo štekať približne dve hodiny, na nabitie potrebuje tri hodiny.



Aibo dokáže vnímať okolie a prispôsobiť sa. V prípade záujmu vie ukladať výrazne viac dát o rodine, v ktorej je a tak s ňou „komunikovať“ ešte viac. Vďaka zabudovanej kamere môže Aibo zaznamenávať udalosti počas dňa.

K psíkovi je k dispozícii aj mobilná aplikácia, v ktorej sa môžu meniť nastavenia, alebo napríklad prezerať fotografie, ktoré Aibo urobil. Hoci je Aibo extrémne drahá hračka - stojí 1500 eur - v Japonsku kvôli vysokým poplatkom za skutočného psa a prísnym pravidlám môže byť ideálnou náhradou.

Komentáre