Technológie

VIDEO: Narušili činnosť nebezpečného internetového robota

"Botnet je sieť internetových robotov, ktorá môže spájať nielen počítače, ale akékoľvek výrobky, ktoré komunikujú cez internet. "

Tablet.TV, 11. decembra 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Bezpečnostná firma ESET v spolupráci s Microsoftom a americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie FBI, Interpolom, Europolom po 18-mesačnom sledovaní a identifikovaní narušili činnosť kybernetického botnetu, ktorý infikoval počítače obetí už od roku 2011. Botnet je sieť internetových robotov, ktorá môže spájať nielen počítače, ale akékoľvek výrobky, ktoré komunikujú cez internet.

Koordinované zastavenie botnetu Gamarue začali tento týždeň a jeho výsledkom je zatknutie jednej osoby v Bielorusku a narušenie skupiny škodlivého kódu.

Cieľom malvéru bolo kradnúť z infikovaných zariadení prihlasovacie údaje a zároveň do nich sťahovať dodatočný škodlivý kód. Kyberkriminálnici vytvorili Gamarue v septembri 2011 a predávali ho ako balíček služieb na Darknete, čiže na skrytej internetovej sieti, do ktorej sa môžu záujemcovia dostať len cez špeciálny prehliadač.



Popularita botnetu spôsobila, že vzniklo viacero nezávislých Gamarue botnetov. Bezpečnostná firma zistila, že sa po celom svete šírili cez sociálne médiá, online chat, vymeniteľné médiá, spam a exploit kity.

Používatelia, ktorí sa obávajú, že ich zariadenie s operačným systémom Windows môže byť infikované, by si mali stiahnuť a nainštalovať spoľahlivé viacvrstvové bezpečnostné riešenie alebo jednorazovo použiť online skener vírusov.

Komentáre