Technológie

Nezmyselný objav? Vedci zistili, že jazyk dokáže cítiť aj čistú vodu

"Museli to otestovať na myši, aby vyriešili otázku, ktorú si kládol už Aristoteles."

Erik Stríž, 5. júna 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Je voda skutočne bez chuti alebo je to o našej neschopnosti cítiť jej chuť? To sa pýtal už Aristoteles 330 rokov pred naším letopočtom. Nerozmýšľal pritom nesprávne, práve naopak: voda má chuť, len ju skutočne nevieme celkom dobre rozlíšiť. Bavíme sa pritom o čistej vode, nie tej, ktorá obsahuje rôzne minerály a ochucovadlá.

Jazyk dokáže rozpoznať päť základných chutí: slanú, kyslú, horkú, sladkú a „umami“, teda chuť príznačnú pre glutamán sodný. Niekedy sa k nim pridáva aj schopnosť cítiť štipľavosť a tuky. Ľudia, ktorí majú v jazyku viac receptorov CD36, údajne vedia presnejšie rozlíšiť chuť tukov v jedlách a snáď sa im preto aj vyvarovať. Alebo naopak ich vyhľadávať.

Základným predpokladom každej chute je obsah cukrov, sodíka, aminokyselín a iných ochucovadiel. Čistá voda ich nemá, nemá preto ako reagovať s chuťovými pohárikmi na jazyku.

Otázka, ktorá zamestnávala vedcov posledné dekády je: „Rozpoznávame chuť samotnej vody alebo naše mozgy iba reagujú na chute jedál, ktoré sme mali v ústach predtým?“ Celkom určite ste si to všimli aj vy, že rovnaký pohár čistej vody môže chutiť inak po kyslom, sladkom alebo po slanom jedle.

Voda z kohútika má chuť a líši sa dokonca aj v rámci regiónov Slovenska. Čistá voda bez minerálov a ďalších ochucovadiel však chuť nemá. Ako ju teda dokáže mozog rozpoznať? Foto: Pexels
Najnovšie experimenty ukázali, že určité časti mozgu predsa len reagujú na vodu, čo naznačuje, že možno existuje chuť, ktorú mozog dokáže rozpoznať a jazyk nie. Vedcom sa skrátka nepozdáva myšlienka, že vieme posúdiť množstvo vypitej vody iba podľa toho, ako sa ňou napĺňajú naše vnútorné orgány. Podľa nich mozog musí dostať informácie o vode z úst a jazyka, pretože zvieratá prestávajú piť dlho predtým, než signály z čreva alebo krvi o dostatku vody prídu až do mozgu. Zvieratá teda vedia, že vypili dosť vody, práve vďaka jazyku.

Vedci na myšiach úspešne otestovali predpoklad, že ich jazyky vedia popri tradičných chutiach cítiť aj vodu. Spravili to tak, že myšku napojili na počítač a sledovali elektrické impulzy, ktoré prúdili medzi jej jazykom a mozgom. Znie to ako sci-fi, ale ukázalo sa, že tá myška skutočne vedela rozpoznať, že sa jej jazyka dotýka voda, ktorá zdanlivo nemá žiadnu chuť.

Čo to znamená pre nás? Absolútne nič. Ak sme doteraz nevnímali chuť čistej vody, nebudeme ju cítiť ani po tomto objave. Vedecké výskumy však poukazujú na to, že ani v 21. storočí o vlastných telách nevieme všetko a mnohé biologické procesy nám stále zostávajú skryté.



Zdroj: An Additional Sixth Sense Has Been Detected on The Tongue


ODPORÚČAME AJ:
Máte na rukách ekzém? Poradíme vám, čo treba robiť
Dýchavičnosť nemusí byť o starobe, môže ísť o ochorenie srdca
Držte si klobúky! Zachránia vaše vlasy pred vypadávaním
Cukrovkárov druhého typu pribúda. Dôvodom je zlý životný štýl

Komentáre