Technológie

V roku 2025 odpracujú roboty viac hodín ako ľudia

"Slovensko je jednou z najohrozenejších krajín. Vplyvom automatizácie je ohrozená vyše tretina súčasných pracovných miest, najviac práve nízko kvalifikované pozície."

TASR, 3. januára 2019 6:00
Ilustračné foto. Foto: Tablet.TV
V roku 2025 odpracujú roboty viac hodín ako ľudia. Už v súčasnosti ide 29 % práce na vrub robotov. Za rok 2018 zamestnanci strávili v práci podľa najnovších údajov Svetového ekonomického fóra 71 % z celkového počtu odpracovaných hodín.

"Do šiestich rokov roboty odpracujú až 52 % z celkového pracovného času, ľudia už len 48 %. Priemyselné podniky sú čoraz viac automatizované, za vlaňajšok bolo do prevádzky zaradených vyše 300.000 nových priemyselných robotov," uvádza analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Slovensko je jednou z najohrozenejších krajín. Vplyvom automatizácie je ohrozená vyše tretina súčasných pracovných miest, najviac práve nízko kvalifikované pozície. So stúpajúcou potrebou vzdelania a praxe sa miera ohrozenia pracovných miest strojmi zmenšuje. Najmenší dopad sa očakáva v škandinávskych krajinách, napríklad v Nórsku sa automatizácia dotkne len zhruba 6 % súčasných pracovných pozícií.

Podľa analytičky automatizácia zasiahne v strednej a východnej Európe najmä automobilový priemysel, kde sa za rok 2017 eviduje v rámci 28 krajín EÚ 170.000 robotov.

Podľa Svetového ekonomického fóra práve Slovensko, Rumunsko, Litva, Estónsko a Portugalsko mali najvyšší nárast v používaní priemyselných robotov. Slovensko je jednou z krajín, v ktorej sa automobilový priemysel najviac posúva smerom k efektívnejším výrobným procesom. Celosvetovo vzrastie počet priemyselných robotov o 2,6 miliónov v roku 2019. Je to o milión robotov viac ako v rekordnom roku 2015.

Komentáre