Technológie

V čom lietajú nové posádky na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS

"Chcete sa dozvedieť a na vlastné oči vidieť, v čom lietajú nové posádky na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS? Príďte na výstavu Cosmos Discovery."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 19. októbra 2016 6:28
Foto: JVS Group
Ruská loď Sojuz MS-02 odštartuje s novou posádkou dnes, 19. októbra 2016 o 9:05, stredoeurópskeho času z Bajkonuru na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS.

Posádku tvorí americký astronaut Shane Kimbrough spolu s ďalšími dvomi ruskými kozmonautmi Sergejom Ryžikovom a Andrejom Borisenkom. Ešte deň pred štartom prebiehajú posledné lekárske prehliadky a testy. V prípade akýchkoľvek zdravotných komplikácií by nastúpila záložná posádka, ktorá bude pripravená.
Jedna z úspešných verzií lode Sojuz sa nachádza aj na výstave Cosmos Discovery v Bratislave. Nájdete ju v galérii č.5, ktorá je venovaná Sojuzu. A nielen to. Na výstave je taktiež originálny skafander Sokol, ktorý si pred štartom do kozmu obliekajú posádky lodí Sojuz. A samozrejme, že si ho oblečie aj súčasná Rusko - americká trojica, ktorá sa chystá na svoj veľký štart.
Sojuz Foto: JVS Group

Projekt Sojuz začal v Sovietskom zväze už v 60. rokoch a úspešne pokračuje dodnes. Jedna z týchto lodí sa v roku 1975 spojila na obežnej dráhe s americkou loďou Apollo počas historicky prvého spoločného vesmírneho letu. Modernejšia verzia vynášala medzinárodné posádky na orbitálne stanice Saľut a MIR. Na palube lode Sojuz letel taktiež prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Na prepravu medzinárodných posádok na vesmírnu stanicu ISS pokračuje najnovšia modernizovaná verzia, ktorú reprezentuje taktiež dnešný Sojuz MS-02.

Vzhľadom k tomu, že je súčasná zmodernizovaná loď plná výpočtovej techniky, jej tvar a veľkosť zostávajú takmer rovnaké, ako na začiatku. Mnohých návštevníkov prekvapia práve rozmery originálnej lode – traja členovia posádky majú v pilotnej kabíne k dispozícii len 2,5 m3.
Sojuz Foto: JVS Group

Počas prepravy posádok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS nie je zaujímavý a napínavý len samotný štart, ale taktiež „pristávanie“ na ISS. Nie je to vôbec jednoduchý manéver a aj v období vyspelej výpočtovej techniky musia byť astronauti pripravení riešiť nečakané krízové situácie.
Všetkým teda želáme „šťastný let!“

Výstava o kozmonautike - Cosmos Discovery, otvorená denne od 09:00-20:00. Pokladňa sa zatvára o 18:30 hod.
Vstupenky k dispozícii v pokladni výstavy alebo cez predpredaj www.ticketportal.sk.
Viac informácií na www.cosmosdiscovery.sk.
https://www.instagram.com/p/BLheGj4ALAm/?taken-by=iss

Komentáre