Technológie

Pranie bez práčky, prášku a teplej vody? Áno, aj to je budúcnosť

"Predstavte si, že spodné prádlo a jemné oblečenie nebudete hádzať do práčky, ale iba do umývadla v kúpeľni. Namiesto nej vhodíte do prádla malú technickú hračku, ktorá sa o všetko postará."

Erik Stríž, 3. septembra 2015 12:00
Ultrazvukový čistič Dolfi Foto: Dolfi.co

Práčka, najväčší vynález nášho sveta

Pranie sa v posledných desaťročiach zdokonalilo priam neuveriteľne. Posielať do vesmíru sondy je určite skvelé, ale vynález automatickej práčky zmenil svet doslovne a prakticky. Veď si len skúste predstaviť, aké by to bolo prísť na jeden týždeň o možnosť prania v práčke - všetky tie pekné a kreatívne manikúry by boli zrazu iba rozhadzovaním peňazí. Nehovoriac pritom o kvalite prania, ktoré by ani po vypotení litra potu nevyšlo podľa našich predstáv.

Práčka je vynález, na ktorý sa chytá snáď iba mikrovlnka a žehlička. A je celkom možné, že sa už v blízkej budúcnosti stanú práčky prežitkom čias minulých. Môže to spôsobiť vynález, ktorý si už teraz nachádza cestu k svojim majiteľom - volá sa Dolfi a čistí bielizeň aj bez teplej vody, bez rotovania a bez pracieho prostriedku.

Ultrazvukový čistič Dolfi Foto: Dolfi.co

Krása a efektivita sú v jednoduchosti

Tento vynález potrebuje k svojej činnosti iba vodu (hoci aj studenú) a samotnú bielizeň. Všetko, vrátane malej oblej krabičky Dolfi, vhodíte do nádoby a zapnete proces prania. Nejde o pranie v tom zmysle, ktorý si zvyčajne predstavujeme, ale skôr čistenie prostredníctvom ultrazvuku. Jeho pôsobím častice špiny vibrujú a vyslovene sa rozpadávajú, zatiaľ čo samotná bielizeň ostáva prakticky nedotknutá a bez pohybu. Výsledkom je čistá bielizeň bez akýchkoľvek nečistôt, ktorá však nevonia. Vôňu môžete docieliť tým, že do nádoby s vodou pridáte napríklad trocha aviváže.

Ultrazvuk nie je žiadny nový alebo revolučný objav. Je všade okolo nás, ibaže ho nepočujeme. Napríklad niektoré morské živočíchy vďaka nemu komunikujú alebo si dokonca hľadajú potravu. Pri dostatočnej intenzite je tento zvuk schopný rozvibrovať drobné častice a následne ich tak uvoľňovať.

Elegantná plastová krabička využíva technológiu od MPI Ultrasonics, švajčiarskej spoločnosti zaoberajúcej sa ultrazvukom už 25 rokov.

Ultrazvukový čistič Dolfi Foto: Dolfi.co

Tiché, lacné a zdravotne celkom nezávadné pranie

Zaujímavosťou je, že zariadenie pri praní spotrebuje až 80-krát menej energie ako tradičná automatická práčka. Neprodukuje prakticky žiadny odpad a je celkom tiché (hoci netopiere a veľryby by ho asi počuli veľmi dobre).

Tichá a finančne nenáročná prevádzka má hneď niekoľko výhod. Predstavujeme si typickú situáciu - študent sa konečne osamostatnil, na internát si zoberal od rodičov všetko možné okrem práčky. Aj tak by ju nemohol používať, veď na internát sa vracia až neskoro večer, kedy by ho za spustenie práčky čakali nadávky od spolubývajúcich. Takto stačí, aby oblečenie nahádzal do umývadla, do zástrčky pripojil vodotesné zariadenie Dolfi a v priebehu niekoľkých minút sa môže tešiť z čistej bielizne. Žiadne búchanie, hučanie, ani odpúšťanie teplej vody nešťastníkom v sprchách sa nekonalo.

Ultrazvuk si predstavujeme ako súčasť bežných práčok

Zariadenie ešte pred niekoľkými dňami hľadalo peniaze na spustenie sériovej výroby na internete prostredníctvom crowdfundingu. Už v prvých dňoch od spustenia kampane sa tvorcovia projektu dočkali veľkej mediálnej pozornosti a vyzbierali oveľa viac prostriedkov, ako pôvodne očakávali.

Nastane čoskoro doba, keď namiesto ručného prania bude stačiť vhodiť do nádoby s vodou a bielizňou iba ultrazvukový generátor? Možno áno, avšak skôr si vieme predstaviť, že si túto technológiu adoptujú veľkí výrobcovia a integrujú ju priamo do svojich práčiek. V takom prípade zaplatíme za ich najlepšie modely opäť o niečo viac, než je tomu teraz.

Zdroj: 3Digital

ODPORÚČAME AJ:
Senzory odtlačkov prstov mieria aj do lacnejších mobilov
Hodiny ako z iného sveta zobrazujú čísla tekutinou od NASA
Nabíjačka na mobil čerpá energiu zo svetla
Osem tipov, ako skrotiť smartfón
Robot napodobňuje jazyk chameleóna, dokáže uchopiť prakticky všetko

Komentáre