Technológie

Takto si budeme v reštauráciách pochutnávať v budúcnosti

" S technológiami pôjdu ruka v ruke aj zážitky. V Británii existuje sieť reštaurácií, ktorá pri jedle využíva virtuálnu realitu."

TASR, 27. septembra 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Predstavte si toto: chcete ísť na večeru do reštaurácie. Hlasom požiadate mobilné zariadenie o rezerváciu podľa vášho výberu. Už keď vojdete do dverí, obsluha vie, kto ste, aký je váš obľúbený drink a aké jedlo vyhovuje vášmu genetickému profilu.

Sadnete si k interaktívnemu stolu, pred vami sa objaví virtuálny bufet, v ktorom si dotykom objednáte jedlo. Kým robot v kuchyni pripravuje váš šalát a burger, nasadíte si helmu s okuliarmi a vnoríte sa do virtuálneho sveta. Je len na vás, či sa rozhodnete pre stolovanie pod vodou alebo na slnkom zaliatej záhrade...

Iste – zatiaľ trošku futuristická fantázia. Experti na stravovanie zajtrajška však vôbec nehovoria o príliš vzdialenej budúcnosti. Dnes sa už vo veľkom pracuje na takzvaných personalizovaných zážitkoch zákazníkov. Podľa britskej gastro-futurologičky Morgaine Gayeovej je to veľká výzva do budúcnosti. „Spomínate si na film Minority Report, keď Tom Cruise vkročí do obchodu, hologram mu oskenuje sietnicu, privíta ho a opýta sa, ako bol spokojný s posledným nákupom? Presne tam to smeruje.“

Systémy na rozoznávanie konkrétnych hostí už fungujú v Británii. V momente, keď hosť vchádza do dverí, reštaurácia sa cez wifi prepojí s jeho telefónom. Ak hosť patrí k pravidelným návštevníkom, informačný systém reštaurácie okamžite ponúkne obsluhe údaje z predchádzajúcich návštev: čo má hosť rád, aké má diétne obmedzenia, či patrí do V.I.P. skupiny, dokonca aj dátum narodenia – a v prípade, že má práve narodeniny, čašník pred neho postaví čašu vína. To všetko bez toho, aby človek povedal čo len slovo.

Doktorka Morgaine Gaye je presvedčená, že ľudia chcú mať čoraz viac vecí na dosah prstov. „Objednávanie jedla, overenie dátumu, kedy bolo spracované mäso alebo odtrhnutý šalát, platba za jedlo – to všetko budeme zvládať dotykom na displej, bez komunikácie s obsluhou.“ Vo svojich predstavách ide ešte ďalej – k senzorom, ktoré budú rozmiestnené všade navôkol a podľa nášho gesta a mimiky presne rozoznajú, či nemáme chuť napríklad na ešte jeden drink.

S technológiami pôjdu ruka v ruke aj zážitky. V Británii existuje sieť reštaurácií, ktorá pri jedle využíva virtuálnu realitu. Už spomínaná prilba je tu skutočnosťou a zákazníci sa s tanierom špagiet môžu razom ocitnúť na Sicílii...

V Šanghaji sa zase v jednej reštaurácii pohrávajú so všetkými zmyslami hosťa: pochopili, že aj nálada v priestore a vôňa veľmi ovplyvňujú apetít, takže k jedlu „servírujú“ svetelné, hudobné či voňavé zážitky. A do dokonalosti toto „multisenzorické hodovanie“ doviedli v gastronomickom stánku na Ibize. Vychutnávanie jedla je famózne prepojené s divadlom, hudbou, dizajnom aj mágiou.

Stravovanie budúcnosti sa podľa Morgaine Gayeovej celkovo stane záležitosťou šitou presne na každého z nás. Konzumenti si budú kupovať špeciálne boxy „zdravého žitia“: pred nákupom dýchneme do zariadenia, ktoré pozná náš genetický profil a prístroj hneď vyhodnotí, akých živín máme v tele nedostatok. So zariadením potom prejdeme okolo regálov a pípnutie nás upozorní na potraviny, ktoré obsahujú práve tie látky, ktoré naše telo v ten deň nutne potrebuje.

A prehnanou víziou určite nie je ani schopnosť reštaurácií priam „čítať“ nám v hlave – teda presnejšie, v genetickej informácii. Dáta v reštaurácii budú jedného dňa obsahovať aj náš DNA profil a plne robotizovaná kuchyňa nám podľa toho pripraví pre nás najvhodnejší pokrm. Otázne ale je, či naň aj naozaj budeme mať chuť...

ODPORÚČAME AJ:
Pri výbere detskej vysielačky voľte radšej verziu na baterky
VIDEO: Eset odhalil novú špehovaciu kampaň
Pozor na falošné súťaže na Facebooku, môžete prísť o peniaze

Komentáre