Technológie

Tablet s čiernobielym displejom chce nahradiť papier

"Keď si prečítate jeho cenu, chytíte sa za hlavu. "

Erik Stríž, 3. apríla 2017 10:00
Tablet reMarkable s e-ink displejom Foto: reMarkable
Tablety sa stali takmer bežnou súčasťou našich životov a zdá sa, že prvotné nadšenie okolo nich už utíchlo. Sú šikovnými nástrojmi pre sledovanie videí, čítanie článkov a pre prezentácie portfólia fotografov, dizajnérov a vôbec všetkých kreatívcov.

Aj keď sa určite nájdu ľudia, ktorí tablet používajú aktívne pri svojej práci, pre väčšinu je to predovšetkým nástroj na konzumáciu digitálneho obsahu a na hranie hier. Pracovným nástrojom sa tablet mohol stať až vtedy, keď výrobcovia začali predávať inteligentné perá so senzormi tlaku, ktoré vo veľkej miere dokázali imitovať pero alebo ceruzku.

Je možné, že tablety s dotykovými farebnými displejmi budú vždy prednostne zobrazovačmi a zákazníci, ktorým ide o prácu (kreslenie a tvorbu písaných poznámok), budú chcieť jednoduchšie, ľahšie a pokojne aj čiernobiele riešenia. So zámerom poskytnúť práve tieto veci prichádza tablet reMarkable, ktorý je tenký, zdanlivo jednoduchý a na zobrazenie využíva dotykový displej, takzvaný elektronický papier. Je čiernobiely, prekresľuje sa relatívne pomaly, ale dá sa naň písať a kresliť prstom aj perom prakticky bez oneskorenia.

Zdroj: reMarkable - The paper tablet (YouTube)

Výrobca uvádza, že jeho tablet nahradí bežný papier. Z videí, na ktorých svoj produkt demonštruje, usudzujeme, že by o neho skutočne mohol byť záujem a v mnohých ohľadoch by tablet zastúpil papier. Dokonca ho označuje ako "papierový tablet", čo však nepovažujeme za celkom presné.

Za jednoznačnú výhodu tohto riešenia považujeme dlhú výdrž na jedno nabitie (na samotné zobrazovanie nie je potrebná žiadna energia), možnosť písať poznámky a kresliť priamo do elektronickej knihy a potom si tieto poznámky kopírovať do počítača. Kreslenie skíc vyzerá veľmi zaujímavo a výhodou môže byť, že sú kresby automaticky prevádzané do vektorovej grafiky, ktorá je ľubovoľne škálovateľná a upraviteľná v počítači.

Pýtame sa však, prečo by mal byť zákazník motivovaný kúpiť nie práve najlacnejšiu čítačku elektronických kníh s čiernobielym dotykovým displejom, keď za menej peňazí môže mať rovnako veľký tablet s plnofarebným displejom a tým pádom širším záberom použitia? Veď aj lacné tablety dnes vedia pracovať s vektorovou grafikou, stačí mať dotykové pero a vhodnú aplikáciu.

Tablet reMarkable s e-ink displejom Foto: reMarkable
Cena tabletu reMarkable je ohromných 716 amerických dolárov. Čítajte dobre, 716! Za túto cenu si kúpite hneď päť výborných tabletov. Keďže sa výroba ešte iba spúšťa, výrobca ponúka v rámci predobjednávok pomerne vysokú zľavu, avšak stále je cena za čiernobiely tablet neuveriteľne prehnaná. Šéfom výroby však nie je výrobný riaditeľ, ale dopyt, ktorý bude v zámorí pravdepodobne veľký.

Zdroj: remarkable

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ľuďom na internete prekáža nielen reklama, ale tiež vlastní priatelia
Týždeň bez smartfónu. Aký vplyv mal experiment na naše zvyky?
Moodo umožní kontrolovať vône v domácnosti cez smartfón
Kancelársky papier bude modrý a tlač dočasná, v Číne sa deje revolúcia

Komentáre