Technológie

Vyrobili najrýchlejšiu kameru sveta, robí 5 biliónov fotiek za sekundu

"Táto kamera dokáže zachytiť aj samotné svetlo prechádzajúce po vzdialenosti hrúbky papiera. Využíva inovatívnu technológiu FRAME a bude používaná pre vedecké účely. "

Erik Stríž, 5. mája 2017 9:00
Vysokorýchlostná kamera zo švédskej Lund University Foto: Lund University
My, bežní smrteľníci, sa tešíme z moderných smartfónov schopných nahrávať videá v 4K rozlíšení a spomalené zábery, ktoré sú potom použiteľné v štýlových záberoch športových výkonov. Vedcom však ajfóny a samsungy nestačia, potrebujú mimoriadne vysoké rozlíšenia a schopnosť zaznamenávať také množstvo fotografií za jednu sekundu, že sa z toho bežnému človeku zatočí hlava.

Najnovšia najlepšia kamera vo svojej oblasti využíva technológiu s názvom FRAME a ocenia ju chemici a fyzici, ktorí vykonávajú experimenty v extrémne malých rozmeroch a vysokých rýchlostiach. FRAME znamená „Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures“ a pomenúva technológiu inovatívneho zaznamenávania snímkov. Bežná kamera (aj vysokorýchlostná) funguje ako rýchly fotoaparát neustále zachytávajúci fotografie, ktoré potom naskladá za seba a vytvorí ilúziu pohybu.

Zdroj: The world’s fastest film camera: when light practically stands still (YouTube)

Táto vedecká kamera však na každú jednu expozíciu zachytí obraz až štvornásobne a tieto štyri snímky potom počítačový program vhodne pospája. Vo výsledku dokáže kamera zachytiť najkratší časový úsek s dĺžkou iba 0,2 bilióntiny sekundy. Je to najkratší časový úsek zachytený kamerou vôbec, v celej histórii filmu ako takého. Tým, že každá snímka je zachytená štvornásobne, bolo v experimente možné zachytiť aj samotné svetlo pohybujúce sa priestorom po dráhe krátkej ako hrúbka papiera. Vedeckí pracovníci zo švédskej Lund University pritom použili šošovky a zrkadlá.

Predchádzajúci rekord medzi vysokorýchlostnými kamerami držala tá z Tokia, ktorá bola schopná zachytiť 4,4 bilióna snímkov za sekundu. Rozdiel 0,6 bilióna sa na prvý pohľad nemusí zdať tak veľký, avšak v skutočnosti je to nasledovné číslo: 600 000 000 000. Toľko snímkov za sekundu je rozdiel medzi prvou a druhou najrýchlejšou kamerou. Nová kamera zo Švédska teda zachytáva celkom 5 000 000 000 000 fotografií za jedinú sekundu.

Reálny záznam svetla letiaceho po vzdialenosti menej ako jeden milimeter:
Zdroj: Världens snabbaste filmkamera - ljuset står nästan stilla (YouTube)


Zdroj: New Record For World's Fastest Camera Can Picture The Movement of Light Itself

ODPORÚČAME AJ:
Univerzálny odtlačok prsta, ktorý odomkne aj zabezpečený smartfón
Hodinky na vodu: Šikovný vynález, ktorý sa veľmi neujal
Balón NASA je už vo vesmíre. Pozoruje častice ultravysokých energií
Robot Puffer: Raz bude jazdiť po Marse a hľadať život
VIDEO: Vesmírne technológie pomáhajú predchádzať katastrofám na Zemi

Komentáre