Technológie

Super Mario je oficiálne aj na mobiloch. Je však sklamaním

"Čakalo sa na neho dlho a keď konečne prišiel, vyvolal vlnu sklamania. Naozaj je slávny Super Mario v dobe smartfónov zastaralý? "

Erik Stríž, 11. apríla 2017 12:00
Hra Super Mario Run pre mobily Foto: Nintendo
Vedeli ste, že hra Super Mario Bros. (skratka z Brothers, bratia) existuje už viac ako 30 rokov? Prvýkrát bola verejnosti predstavená v roku 1985, v priebehu troch rokov sa dočkala dvoch ďalších pokračovaní a napokon v roku 1990 vznikol Super Mario World. V priebehu nasledujúcich rokov potom vznikali rôzne ďalšie prevedenia hry, od Super Mario Sunshine (2002), cez New Super Mario Bros. (2006). po Super Mario Galaxy (2007) či Super Mario 3D World (2013). Ten najnovší má prívlastok „Run“ a trúfa si osloviť tie generácie, ktoré o tejto legendárnej hre veľa nevedia.

Super Mario v červených monterkách sa stal v priebehu desaťročí legendou a celkom zatienil svojho brata Luigiho v zelenom odeve, ktorého sme zvykli nazývať „zeleným Máriom“. Táto druhá postava však bola v hernej sérii dôležitá, veď aj samotná hra niesla názov „Bratia Super Mario“. Aj napriek tomu, že tvorcom hry je japonská spoločnosť Nintendo, boli hlavné postavičky typickými Európanmi, mali zreteľne taliansky prízvuk a populárne boli predovšetkým v Spojených štátoch.

Hra Super Mario Run pre mobily (Sony Xperia X) Foto: Erik Stríž
Najnovší Super Mario Run sa dramaticky prispôsobuje mobilným telefónom a ovládaniu bez použitia ovládača. Ten nám v Mariovi chýba, pretože sa vďaka nemu dalo vracať v rámci jednej obrazovky naspäť a chytiť ten nešťastný hríbik, ktorý nám prvýkrát utiekol. V novom Mariovi sa toto spraviť nedá, pretože automaticky ide stále vpred a beží pomerne vysokou rýchlosťou.

Nová generácia hráčov vyžaduje dynamiku, dramatické animácie, zvukové efekty a plno ďalších drobností, ktoré sa s tradičným Super Mariom skoro vylučujú. Nintendo im vyhovelo, podarilo sa mu ale zachovať charakter hry.

Značka Nintendo zarobila šialené peniaze uvedením hry Pokémon Go. Aj keď po niekoľkých týždňoch po prvotnom ošiale dramaticky postrácala hráčov, ešte aj dnes môžeme na uliciach nájsť násťročných chytať príšerky do virtuálnej červeno-bielej loptičky. Táto hra ukázala nielen spôsob, akým možno do sveta zaviesť technológie rozšírenej reality (AR, augmented reality), ale aj ako socializovať mladých ľudí.

Super Mario má v tomto ohľade nepomerne menšie ambície, ale prvok zdieľania v ňom výrobca predsa len ponechal. V takzvanej Toad Rally, ktorá je jedným z módov v hre, možno ďalším hráčom ukazovať svoje nadobudnuté schopnosti a výkony.

Hra Super Mario Run pre mobily (Sony Xperia X) Foto: Erik Stríž
Súčasťou novej generácie hry je aj (a to je terčom negatívnej kritiky) platený obsah. Môžete si zahrať niekoľko levelov zadarmo, ale za ďalšie si musíte zaplatiť. Celkovo za svoje peniaze dostanete 24 trás v šiestich svetoch a vďaka funkcii Kingdom Builder môžete vybudovať aj vlastný svet. Okrem postavičky Maria môžete tiež hrať za postavy Luigi, Yoshi a Toadette, čo je akýsi oživený ružový hríbik s dievčenským zovňajškom.

Zdroj: SUPER MARIO RUN Gameplay (YouTube)

To, čo by malo hre Super Mario hrať do kariet, je jeho všeobecná popularita. Na nej stavala aj hra Pokémon Go, ktorá vďaka tomu a využitiu chytľavého princípu hrania dosiahla miliardové zisky. Či to bude aj prípad Super Maria, to si netrúfame odhadovať. Hra je nepochybne príťažlivá a vizuálne pekná, mladého hráča asi dokáže udržať niekoľko minút pri hre, ale od nám starším sa zdá, že sa akoby odklonila od svojej podstaty. Je však iná doba, oslovuje sa nová cieľová skupina (?) a jej požiadavky sú dnes celkom odlišné od tých spred 20 rokov.


Zdroj: Super Mario Run; Pokémon Go zarobilo už 5 miliárd dolárov; SUPER MARIO RUN Gameplay (YouTube)



ODPORÚČAME AJ:
Projektor z krabice od pizze. Geniálny vynález alebo zlý vtip?
Perfektné spojenie technológie a športu: Augmented Climbing Wall
Experiment: Bez smartfónu vydržíme asi 44 sekúnd
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?

Komentáre