Technológie

Starších ľudí na internete pribúda. Poznajú riziká?

"K obave o internetovú bezpečnosť starších rodinných príslušníkov priznalo až 60 % respondentov, pričom 44 % už muselo riešiť incident zameraný na starších členov rodiny."

TASR, 20. mája 2018 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Internet už dávno nie je priestorom iba pre mladšie generácie. Čoraz viac ľudí vo veku nad 55 rokov sa stáva digitálne aktívnymi. Podľa prieskumu Kaspersky Lab sa k obave o internetovú bezpečnosť starších rodinných príslušníkov priznalo až 60 % respondentov, pričom 44 % už muselo riešiť incident zameraný na starších členov rodiny.

Aj napriek tomu, tretina z nich nerobí nič preto, aby tieto obavy premenila na skutočnosť a ochránila ich pred stupňujúcimi sa kybernetickými hrozbami, pre ktoré sú práve používatelia internetu nad 55 rokov atraktívnym cieľom.

Online aktivity majú čoraz väčší vplyv na bežné životy, čo dnes platí rovnako pre mladšie, ako aj tie staršie generácie. Podľa prieskumu až okolo 84 % používateľov vo veku nad 55 rokov sa dnes pripája na internet z domu niekoľkokrát za deň, pričom 44 % je online minimálne 20 hodín týždenne. Podľa údajov z druhej polovice roka 2017 vlastnila táto veková skupina v priemere až 4 pripojené zariadenia na domácnosť, zväčša vrátane 2 počítačov a 2 mobilných zariadení.

Napriek mnohým výhodám prameniacim z tejto úrovne konektivity medzi staršími používateľmi internetu, je tu niečo, čo robí vrásky na čele ich mladším príbuzným. Viac ako polovica (60 %) respondentov v prieskume sa priznala, že má obavy o bezpečnosť ich starších členov rodiny, pričom 44 % uviedlo, že sa už stretli s internetovou hrozbou zameranou na ich starších príbuzných – 15 % sa stalo obeťami online scamov, 15 % zasiahla infekcia malvérom alebo iným vírusom, 13 % bolo zase sledovaných nelegálnym škodlivým softvérom a pod.

Ukazuje sa, že strach a obavy o bezpečnosť starších príbuzných u mladej generácie narastajú aj vzhľadom na stupňujúce sa riziko, ktorému sú v online prostredí vystavení. Prieskum však ukázal, že tieto obavy ich nemotivujú dostatočne k tomu, aby uskutočnili opatrenia na ich ochranu. Len asi tretina (34 %) z respondentov nainštalovala antivírovú ochranu do zariadení starších členov rodiny, a tiež len zhruba tretina (32 %) sa s nimi pravidelne rozpráva o možných rizikách a hrozbách, s ktorými sa môžu stretnúť na internete. Tých, čo nerobia nič preto, aby ochránili generáciu našich rodičov a starých rodičov, je tiež až tretina (33 %), čím zvyšujú riziko ich potenciálneho ohrozenia kybernetickým útokom.

TASR informovala spoločnosť Kaspersky Lab.

Komentáre