Technológie

Virtuálna realita z Japonska

"Spoločnosť Sony ukázala nový produkt, ktorý posunie používateľa do sveta virtuálnej reality. Lepšie, ako kedykoľvek predtým. "

Erik Stríž, 25. marca 2014 10:00
Headset virtuálnej reality od Sony Foto: Sony


Virtuálna realita sa stala súčasťou tejto našej fyzickej reality už dávnejšie. Každý deň pracujeme s počítačom, sledujeme televíziu, ponárame svoje pohľady do displejov mobilných telefónov. V práci sedíme pri počítači, doma takisto, večer v posteli si kontrolujeme statusy na Facebooku cez mobil alebo tablet. Napriek tomu veľké technologické spoločností chcú ponúknuť ešte viac. Majú víziu sveta, v ktorom by sa stalo to virtuálne porovnateľné s tým fyzickým, aspoň tom vizuálnom ohľade.

Tomuto účelu sú podriadené zariadenie, ktoré si nasadíte na tvár ako okuliare. V zariadení sa nachádzajú dva displeje, ktoré vám pomocou stereoskopického efektu interpretujú novú virtuálnu realitu v troch rozmeroch. Zároveň sledujú pohyby vašej hlavy a tomu prispôsobujú aj pohyb virtuálnej postavy v tomto “inom” svete.

Sony Project Morpheus pre PlayStation Foto: Sony

Virtuálna realita pre herný svet


Súčasťou headsetu virtuálnej reality Sony Project Morpheus sú aj slúchadlá s 3D zvukom a ovládače do rúk, ktorými môže hráč ovládať hru. Sony nevstupuje do sveta virtuálnej reality po prvý raz. Predviedlo aj headset virtuálnej reality s kompaktnými rozmermi, nebol však určený špeciálne pre hernú konzolu PlayStation.

Teraz Sony predstavilo projekt Morpheus, funguje ako príslušenstvo k hernej konzole PlayStation 4. Presúva obraz z plochy televízora do stereoskopického displeja v digitálnych okuliaroch a prostredníctvom nich sa môže hráč ponoriť do hry viac, ako kedykoľvek predtým.

Headset virtuálnej reality od Sony Foto: Sony

Stereoskopický displej a 3D zvuk


Sony Project Morpheus je vybavený displejom s rozlíšením Full HD 1080p a dokáže reprezentovať zorné pole s rozsahom 90 stupňov. Pri takto blízkom sledovaní displeja by bolo určite vhodnejšie rozlíšenie 4K, avšak PlayStation 4 nedokáže “prehrávať hry” v taktom veľkom formáte.



Pri pohyblivom obraze to však nie je taký problém, ako by sa mohlo technologickým nadšencom zdať. Keď sa pozeráme na fotku s rozlíšením VGA (640×480 pixelov), tak sa nám zdá malá a kazí nám dojem z kvalitnej snímky, ale video v tomto formáte bežne sledujeme na YouTube a nemáme s ním žiadny problém.

Sony Project Morpheus pre PlayStation Foto: Sony

Kedy sa Project Morpheus objaví v ponuke predajcov, to zatiaľ nevieme. Výrobca nehovorí ani o cene, za ktorú bude možné zadovážiť si tento nástroj na bližšie sprostredkovanie virtuálneho sveta.

Komentáre