Technológie

Tento rok sa začne predávať inteligentné oblečenie, jeho cena nepoteší

"Google Jacquard a Levi’s sa spojili, aby vyrobili prvú smart bundu. Stojíme pri zrode novej kategórie elektroniky s názvom inteligentné oblečenie."

Erik Stríž, 15. marca 2017 8:00
Inteligentné oblečenie od Levi's vytvorené v spolupráci s Google Jacquard Foto: Levi's
Nositeľná elektronika je skvelá vec a zdá sa, že sa medzi ľuďmi pomerne dobre uchytila. Bolo by však naivné myslieť si, že do dvoch rokov budeme všetci nosiť a aktívne používať hodinky s displejom alebo iné podobné zariadenia. Rovnako triezvo je potrebné pozerať sa na vynález inteligentného oblečenia, ktorý je nepochybne prínosný a zaujímavý, dlhé roky po jeho uvedení však bude doménou technologických nadšencov a ľudí, ktorí nemajú hlboko do vrecka.

Zdroj: Levi's® Commuter™ x Jacquard by Google Trucker Jacket (youtube.com)

Projekt Google Jacquard a odevná spoločnosť Levi’s sa spojili, aby vyrobili prvú smart bundu. Vyzerá ako celkom obyčajná jarná a jesenná denimová bunda, avšak na rukávoch ma našitú sieť citlivú na dotyk. Je to v podstate taký veľmi jednoduchý a mimoriadne odolný a flexibilný dotykový touchpad.

Moderné dotykové touchpady a displeje nie sú technicky veľmi náročné zariadenia. Samotná schopnosť reagovať na dotyky využíva rovnomernú sieť vodivých spojov, ktoré sa dotykom uvádzajú do zmeny v ich elektrickej vodivosti. Systém vtedy vie, kde sa práve nachádza váš prst a nastaví tomuto miestu funkciu potvrdenia. Reakcia na ťahanie prsta po obrazovke funguje rovnako, len systém v počítači takýto pohyb rozpoznáva ako odlišnú funkciu.

Tento touchpad, ktorý bežne používame na notebookoch, je napojený na počítač vo veľkosti ciferníka hodiniek a jeho úlohou je spracovávať pokyny od používateľa. Pokyny sú veľmi jednoduché, počítač rozpoznáva predovšetkým smer a trvanie dotyku. Potiahnutím prstov po rukáve možno ovládať hudobný prehrávač, reagovať na prichádzajúce hovory alebo dávať pokyny navigačnému programu. Samozrejme, že počet funkcií je pri takejto dotykovej ploche obmedzený, môže však predstavovať prvý krok vo vývoji celkom nového druhu nositeľnej elektroniky.

Zdroj: Project Jacquard: Making the Jacket (youtube.com)

Denimonová bunda s tradičným vzhľadom je už hotová a obsahuje manžetu, ktorá obsahuje vyššie spomenutý malý počítač a bluetooth vysielač. Práve pomocou neho sa môže bunda prepojiť so smartfónom, aby sa dalo pohybom prstov reagovať na hovory alebo ovládať jeho funkcie.

Bunda od Levi’s sa bude predávať už od tejto jesene v Spojených štátoch za nie práve najnižších 350 amerických dolárov.

Technologický pokrok je možný vďaka kreativite

Inteligentné oblečenie nie je jediná inovácia, ktorá si zaslúži pozornosť a má potenciál stať sa v budúcnosti štandardom. Ešte pred niekoľkými rokmi sme si mysleli, že aj dotykové displeje budú vždy drahé a výsadou drahých manažérskych zariadení a dnes sú nimi vybavené aj tablety za pár desiatok eur.

Vybraným zaujímavým inovatívnym spôsobom ovládania elektroniky sme sa venovali v samostatnom článku, ktorý vám rozhodne odporúčame prečítať. K slovu sa v ňom hlási aj ovládanie pomocou radaru zabudovaného v smarthodinkách.


ODPORÚČAME AJ:
Ovládanie elektroniky sa stále vylepšuje, toto sú najnovšie vynálezy
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Kreslenie očami za 15 dolárov je revolúcia pre paralyzovaných
Na svete je prvý mobil s 360° kamerou, vyrába dokonalé selfie
Konečne praktické a pekné smarthodinky, avšak s veľkým ALE


Komentáre