Technológie

Slovensko je jednotkou v kybernetickej bezpečnosti

" Za Slovenskom v rebríčku 63 hodnotených krajín ostali Nemecko, Veľká Británia aj krajiny V4. "

TASR, 8. apríla 2018 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Slovenská republika triumfovala v globálnom rebríčku National Cyber Security Index (NCSI). Index meria pripravenosť krajín na prevenciu závažných kybernetických hrozieb a pripravenosť zvládnuť prípadné kybernetické incidenty, zločiny a rozsiahle krízy. Informuje o tom stránka cybersec.sk s odvolaním na stránku estónskej medzivládnej organizácie e-Governance Academy Foundation, ktorá index NCSI vypracováva.

Štúdia konštatuje, že Slovensko, jedna z osmičky krajín, ktoré sa k tohtoročnému hodnoteniu pripojili, vyvinulo za posledné roky viaceré iniciatívy pre rozvoj bezpečnostných kapacít v kyberpriestore. Za Slovenskom v rebríčku 63 hodnotených krajín ostali Nemecko, Veľká Británia aj krajiny V4. Najlepším umiestnením ďalšej novej krajiny v hodnotenom rebríčku bola 15. priečka pre Švédsko.

Za Slovenskom v rebríčku 63 hodnotených krajín ostali Nemecko, Veľká Británia aj krajiny V4. Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Z dvanástich hodnotených kategórií sa Slovensku podarilo získať maximálne hodnotenie v kybernetickej politike, v ochrane digitálnych služieb, v ochrane základných služieb, v ochrane osobných dát, no taktiež v oblasti e-identifikácie a dôverných služieb, v odhaľovaní a odpovedaniu voči kyberincidentom 24/7, ako aj v boji proti kyber-zločinu. Naopak najhoršie skóre dosiahlo Slovensko pri hodnotení vojenských kybernetických operácií.

Organizácia e-Governance Academy Foundation krajine body prideľuje vtedy, keď spĺňa kritérium. Nehodnotí aplikáciu stratégií, zmluvných provízií či výkon relevantných hodnotených útvarov a iniciatív v praxi. Podľa autorov sa index od tých ostatných líši najmä v tom, že zistenia a bodové hodnotenia podkladá verejne dostupnými webovými zdrojmi.

Komentáre